Recept na pražský koláč podle ČSN
Seznam potřebných surovin
(10 kusů)
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 180 g hrubé mouky
- 110 g cukru krupice
- 110 g oleje
- 80 g vajec (asi 1,5 vejce)
- 5 g soli
- 5 g vanilinového cukru
- 8 g citropasty
- 30 g čerstvého droždí
- 20 g sušeného mléka
- 180 g vody
- 4 g mouky na poprášení
- tuk na vymazání plechu
- 10-30 g vajec na potření (asi 1/2 vejce)
Krém:
- 500 ml vody
- 50 g sušeného mléka
- 125 g cukru krupice
- 75 g krémového prášku (vanilkový pudinkový prášek)
- 15 g vanilinového cukru
- 40 g žloutků
- 125 g másla (nebo margarínu)
Drobenka:
- 75 g moučkového cukru
- 50 g margarínu
- 100 g hrubé mouky
- 10 g žloutků
- 1 g skořice
Jak na to:
Rozmícháním 20 g sušeného mléka ve 180 ml vody připravíme mléko. Z droždí rozmíchaného s trochou cukru v části vlažného mléka připravíme kvásek. Rozšleháme jej a zahustíme asi 1/3 mouky. Poprášíme moukou a necháme vykynout. Kvásek zvětší svůj objem a popraská. Mezitím připravíme základ na žloutkový krém. Krémový prášek, žloutky a vanilínový cukr rozmícháme asi ve 100 ml vody. Cukr, sušené mléko a zbývající část vody rozmícháme v hrnci a přivedeme k varu. Do vařící směsi přilijeme za stálého míchání rozmíchaný krémový prášek a vaříme nejméně 3 minuty, přičemž teplota nesmí klesnout pod 80 °C. Uvařený krém necháme vychladit. Do mísy robota dáme ostatní suroviny na těsto, přidáme kvásek a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Necháme v teple vykynout asi 45 minut, poté propracujeme (přetužíme) a necháme znova kynout asi 45 minut. Vykynuté těsto rozdělíme na 10 stejných dílů a z každého vytvarujeme bochánek. Bochánky necháme na pracovní ploše částečné vykynout (asi 15 minut), lehce je válečkem zploštíme a přeneseme na vymazaný plech. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 20 minut. Troubu včas předehřejeme na 200-220 °C (horní/dolní ohřev). Mezitím připravíme drobenku promnutím cukru, mouky, másla a žloutku. Drobenku rozdělíme na 2 části, jednu necháme světlou a do druhé přidáme skořici. Po vykynutí potřeme koláče rozšlehanými vejci a posypeme světlou i skořicovou drobenkou. Plech s koláči vložíme do trouby a pečeme dozlatova asi 20 minut. Po upečení necháme koláče vychladnout. Zchladlý krém rozšleháme ručním šlehačem a po částech do něj zašleháme margarín. Krém i margarín by měly mít přibližně stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Hotový krém naplníme do cukrářské zdobičky nebo sáčku s řezanou (či jinou ozdobnou) špičkou. Koláče v polovině podélně rozřízneme, na spodní část naneseme krém a přiklopíme vrchní částí s drobenkou. Koláče necháme vychladit a podáváme.