Jak na domácí zmrzlinu: Osvěžte se ledovou pochoutkou, kterou budete mít hotovou během chvíle

Na 1 litr pravé vanilkové klasiky budete potřebovat: 240 ml plnotučného mléka, 170 g krupicového cukru, 480 ml smetany ke šlehání (31%), 1 špetka soli, 1 vanilkový lusk, 6 žloutků a 3/4 lžičky vanilkového extraktu.
V hrnci smíchejte mléko, cukr, 240ml smetany a sůl. Rozkrojte lusk a vyškrabejte semínka. Obojí vložte do hrnce a směs za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté přikrytou směs nechce odstát po dobu 30 minut. Zbytek smetany vlijte do mísy a v další nádobě rozšlehejte žloutky, které následně vlijte do ohřáté mléčné směsi. Nezapomeňte neustále míchat. Hrnec vraťte zpět na plotnu a za stálého šlehání zahřívejte do zhoustnutí. Směs by měla získat pudinkovou konzistenci. Následně ji přes síto přelijte do mísy se smetanou a promíchejte. Přidejte vanilkový extrakt a nechte ji vychladnout, poté přesuňte na noc do lednice. Ráno zmrzlinu dokončete ve zmrzlinovači.

Na 4 dávky jahodové zmrzliny si připravte: 1 200 g čerstvých jahod, 520 g krupicového cukru, 4 lžíce citronové šťávy, 600 ml smetany a 200 ml mléka. Jahody rozmixujte, přidejte ostatní ingredience a dobře promíchejte. Vše následně nalijte do zmrzlinovače a zamrazte.

Vyzkoušejte levandulovou zmrzlinu s medem. Na výrobu potřebujete: 1/2 hrnku medu, 1/4 hrnku (8g) květů levandule čerstvých nebo sušených, 375 ml mléka, 50 g cukru, špetku soli, 375 ml smetany ke šlehání a 5 žloutků.
Ohřejte med spolu se 2 lžícemi levandule. Následně nechte hodinu odstát. Zahřejte mléko, cukr a sůl a vedle si připravte místu, do které vlijete smetanu. Přes sítko do smetany propasírujte med s levandulí. Poté rozmixujte žloutky a pomalu do nich za stálého míchání přidávejte mléčnou, teplou směs. Vraťte na sporák a zahřívejte, dokud směs nebude hustá. Přelijte směs přes síto ke šlehačce, přidejte zbytek levandule a promíchejte. Nechte přes noc v chladničce uležet a druhý den studenou směs přelijte přes sítko do zmrzlinovače.

A co takhle avokádová zmrzlina? Na 4 porce budete potřebovat: 2 avokáda (400 g), 50 g cukru (či dle libosti), 1 špetka soli (1 g), 200 ml 33% smetany na šlehání a šťávu z 1/2 limetky.
Avokádo si podélně nařízněte a oddělte od sebe obě jeho poloviny. Vyjměte pecku a obsah vydlabejte do mixéru. Přidejte cukr, špetku soli a smetanu a mixujte cca 2 minuty. Dochuťte šťávou z limetky a poté přelijte do zmrzlinovače.
Prohlédněte si další galerie
- Rekonstrukce dělnického domku v mistrovském provedení: Jak mu architekti navrátili jeho původní krásu
- Rekonstrukce na dálku: Tento pražský loft dokazuje, že sny lze splnit i přes e-maily
- Rodiče obětovali obývák, aby dětem splnili sen: Podívejte se, jak se podařila proměna pro tři sourozence
- Kousek Bukurešti na Vinohradech: Rekonstrukce bytu u Riegrových sadů v sobě ukrývá kouzlo secese
- Kategorie Zábava