Přejít k hlavnímu obsahu
Zdraví

Ideální potraviny pro ženy po čtyřicítce: Dejte si je každý den a zlepší se nejen vaše trávení

Díky životnímu stylu můžeme výrazně zpomalit stárnutí organismu, ale zastavit čas úplně není v našich silách. Zpravidla si to uvědomujeme zhruba kolem čtyřicítky, kdy se mění naše nutriční potřeby a rychlost, s jakou naše tělo přeměňuje potravu na energii. Pokud se chcete stále cítit dobře, nepřibírat na váze a vyhnout se zdravotním problémům, vsaďte především na stravu, která obsahuje všechny důležité živiny.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Zuzana Šarfová | 23. 10. 2025

Každá z nás jednou přijde do fáze, kdy si uvědomí, že se její tělo mění, a to nejen po vizuální stránce. Najednou jako by jinak fungovalo. Může se přihlásit větší únava, menší fyzická výdrž, slabší imunita či pomalejší trávení. Také se nám lehce přibírá a shodit pak nabraná kila je mnohem složitější, než tomu bylo třeba ve dvaceti. Předejít nepříjemnostem můžete pomocí probiotik. Jde o živé mikroorganismy, především bakterie a kvasinky, které zásadně ovlivňují náš střevní mikrobiom. Ne že by nebyly vhodné pro mladší ročníky, ale po čtyřicítce je, s blížící se menopauzou, vaše tělo skutečně ocení. Dokazují to i různé studie. Například v květnu 2022 časopis Nutrients zveřejnil studii, které se zúčastnilo na 80 žen ve věku 40–60 let. Některým byly podávány doplňky obsahující probiotika Lactobacillus gasseri, zatímco jiné dostávaly placebo. V dotaznících pak ženy, které užívaly probiotika, uvedly, že se jim zlepšilo trávení a výrazně se snížily příznaky menopauzy.

Mohlo by se vám líbit

Co je střevní mikrobiom a proč je důležité o něj pečovat? Střeva toho ovlivňují víc, než si myslíte

Přemýšlela jste někdy o zdraví svých střev? Pokud ne, je nejvyšší čas to napravit! Střevní mikrobiom totiž ovlivňuje nejen naše celkové zdraví, ale i každodenní pohodu. Pojďme se společně podívat, co se ve střevech odehrává a proč si zaslouží naši péči.
marianne.cz

„Víme, že správně vyvážený mikrobiom prodlužuje život. Naopak jeho narušení je spojeno s řadou nemocí, obezitou, cukrovkou, s poruchami mozku a nervů či s depresí. Zdravý trávicí trakt je jedním z pilířů celkového zdraví,“ říká doc. MUDr. Ilja Tachecí, Ph.D., přednosta 2. interní gastroenterologické kliniky FN Hradec Králové a předseda České gastroenterologické společnosti.

Ideální potravina pro ženy po čtyřicítce

Probiotika můžete tělu dodat v podobě doplňků stravy, ale mnohem lepší je zařadit je do jídelníčku prostřednictvím čerstvých potravin. Vyhráno máte, pokud milujete kefír, který lze bez nadsázky označit za ideální potravinu pro ženy po čtyřicítce. Tento nápoj má jemně kyselou, osvěžující chuť a v jedné porci může obsahovat 10 až 34 různých kmenů probiotik. Podobně je na tom také acidofilní mléko, čerstvá brynza či nepasterizované jogurty bez přidaného cukru. Konzumovat můžete i fermentovaný sójový produkt tempeh nebo podmáslí, nebo-li zbytkovou tekutinu při stloukání másla. Hledejte ale takové, které je obohaceno o živé kultury, které jsou zdrojem prospěšných probiotik.

Mohlo by se vám líbit

Návod na přípravu domácího jogurtu s probiotiky bez jogurtovače

Zdravá střeva jsou základním stavebním kamenem naší imunity. Pokud se o ně správně staráme, mohou nás odměnit zdravím, dobrou náladou a vyšší energií. Kvalitní probiotika obsažená v jogurtu, mohou pomoci udržet rovnováhu střevní mikroflóry. Jak si takový elixír připravit doma?
marianne.cz

„Bakterie z mléčného kvašení musí mít trvale vysokou koncentraci a musíte je neustále doplňovat, protože se v trávicím traktu dlouho neudrží,“ říká pediatr a gastroenterolog MUDr. Petr Tláskal, CSc., z Fakultní nemocnice v Praze Motole. A dodává: „Probiotika v koncentrované formě můžete koupit v lékárně na doporučení lékaře.“

Vyzkoušejte kimči nebo kombuchu

Dalším příkladem významného zdroje probiotik je kimči, kysané zelí či kvašené okurky. Dobrou službu vám v tomto ohledu prokáže také fermentovaný nápoj kombucha, který je vyroben z černého nebo zeleného čaje a kombuchové houby, pocházející z Japonska. Během fermentace kombuchy vzniká kyselina octová, jež má schopnost ničit škodlivé bakterie v těle. Kombucha má příznivý vliv na trávení a metabolismus, podporuje detoxikaci jater a může přispívat ke snížení hladiny cholesterolu, stejně jako k dalším zdravotním benefitům.

Zdroj: familydoctor.org, aktin.cz, vlastní dotazování odborníků

Mohlo by se vám líbit

Recept na domácí kimči

Kimči existuje v desítkách verzí a i ty lze dále obměňovat. Na přípravu kimči se tradičně používá také krevetová či rybí omáčka, my vám nabízíme zjednodušenou variantu vhodnou i pro vegany.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×