Mrkvová polévka s červenou čočkou a medvědím pestem
Mrkvová krémová polévka může mít řadu podob. Na jaře milujeme tuhle variantu s pestem z medvědího česneku.
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 10 minut
Vaření: 0:20
Ingredience
1 cibule, nakrájená nahrubo
olivový olej na opečení
600g mrkve, nakrájené nahrubo
100g červené čočky
1,5 litru zeleninového vývaru
sůl a čerstvě mletý pepř
na másle opečené tousty nebo krutonky
NA MEDVĚDÍ PESTO
svazek medvědího česneku
60g piniových oříšků
60g parmazánu, nastrouhaného
+ hoblinky k podávání
panenský olivový olej podle potřeby
ČTĚTE TAKÉ: Recepty z mědvědího česneku
Postup:
1 Cibuli opečte v hrnci se silným dnem na troše oleje, aby změkla, pak přisypte mrkev, a když začne zlátnout, přisypte čočku, zalijte vývarem, přiveďte k varu a vařte zhruba 20 minut, až bude mrkev měkká a čočka uvařená.
2 Mezitím rozmixujte medvědí česnek s piniovými oříšky, strouhaným parmazánem a trochou oleje a dále mixujte a přilévejte pramínkem olej, než dosáhnete požadované konzistence pesta.
3 Uvařenou polévku rozmixujte dohladka a podávejte ji s pestem, hoblinkami parmazánu a opečenými tousty nebo krutonky.
NĚCO NAVÍC
Medvědí česnek můžete na lesních stanovištích najít od března do června, sběr listů se ale doporučuje, jen dokud rostlina nezačne kvést, což je zhruba do konce dubna, potom už jsou listy znatelně tužší.
Za recept děkujeme www.apetitonline.cz
Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.