Vaříme dětem: Svíčková z krůtího masa
Krůtí maso dětem chutná více než maso hovězí – a je křehčí a šťavnaté.
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Více než hodinu
Dušení: 1:30
Ingredience:
- 600 g krůtího masa z horních stehen, bez kosti + sůl
- 60 g uzené slaniny, na klínky
- 2 lžíce oleje
- 2 mrkve + 1/2 celeru, na plátky
- 1 velká cibule, na plátky
- 2 lžíce octa + na dochucení
- 1 citron, oloupaný a na plátky
- 1/2 lžičky plnotučné hořčice
- 3 bobkové listy + 6 kuliček celého pepře + 5 kuliček nového koření
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 lžíce másla
- 3–4 lžíce hladké mouky
- 500–600 ml vody nebo vývaru
- 250–300 ml smetany ke šlehání
- krupicový cukr na dochucení
- 4 lžíce zavařených brusinek, houskové knedlíky a šlehačka k podávání
ČTĚTE TAKÉ: 20 jídel, která děti milují
Postup:
1 Maso odblaňte, omyjte, osušte, protkněte klínky slaniny, osolte a svažte jako roládu. Opečte ji ze všech stran v pekáči na části rozpáleného oleje a vyjměte. Přidejte zbylý olej a osmahněte na něm dorůžova mrkev s celerem. Přidejte cibuli a koření a dále opékejte dozlatova. Vraťte maso, zastříkněte octem, vložte plátky citronu a hořčici.
2 Do pekáčku nalijte trochu vody, osolte a pečte při 180 °C pod poklicí doměkka; trvá to asi hodinu až hodinu a půl. Během dušení maso občas přelijte šťávou a podlijte vodou.
3 Z másla a mouky udělejte světlou jíšku. Měkké maso vyjměte a přikryjte. Do základu omáčky vmíchejte jíšku, dolijte vodou nebo vývarem, rozmíchejte a vařte za občasného míchání asi 30 minut. Vyberte celé koření, omáčku rozmixujte, a pokud ji chcete mít úplně jemnou, ještě ji protlačte přes jemné síto. Přilijte smetanu a nechte přejít varem. Dochuťte solí, octem a cukrem.
4 Maso nakrájejte přes vlákno na plátky a podávejte s omáčkou, citronem, brusinkami, šlehačkou a knedlíkem.
Za recept děkujeme www.apetitonline.cz
MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA
Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.