Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

10 kroků pro ten nejlepší dětský mejdan

Uspořádat oslavu, na které se děti budou bavit a rodiče se z její přípravy nervově nezhroutí, chce trochu zkušeností. Díky těmto tipům bude vaše party nezapomenutelná.

Anonymous | 22. 11. 2019

„První narozeniny jsou jistě velkým důvodem k dětské oslavě. A pak samozřejmě i další narozeniny. Děti to ohromně baví. Nás rodiče možná už méně. Ale zkusme se zamyslet a udělat oslavu takovou, aby vyhovovala všem stranám. Aby maminky nebyly týden před akcí nervózní a po ní nemusely týden odpočívat. Než se do organizace oslav pustíme, je dobré, zodpovědět si pár otázek,“ doporučuje Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík, která má s pořádáním dětských „mejdanů“ bohaté zkušenosti. Nejen proto, že je sama maminkou čtyř dětí, ale i plavecké centrum Juklík, které před 31 lety založila, je vyhledávaným místem pro pořádání narozeninových oslav.

1. Finance – a máte hned jasno

Zvažte, kolik peněz chcete do oslavy investovat. Stanovená finanční částka vám udělá v nápadech rychlé síto. I v tomto případě ovšem platí, že může být za málo peněz hodně muziky. Jde jen o nápady.

2. Občerstvení – děti chtějí ďobat

Můžete vše připravovat sami. Anebo si můžete objednat cateringovou službu. „Taky se ale můžete s maminkami ostatních dětí domluvit, že každá připraví něco. Možná to bude pro vás největší dárek a pomoc. Organizace a rozdání úkolů pravděpodobně zabere dost času, ale výsledek bude stát za to. Nekomplikujte si život složitostmi. Nejvděčnější je občerstvení v podobě drobných jednohubek a malých soust. Děti nebudou mít čas v klidu posedět a jíst. Budou rády jen tak přibíhat a ďobat. Kousky jídla, a hlavně ovoce jen tak nazdobené na párátkách ocení všichni,“ radí Štěpánka Štrougalová a přidává další praktickou radu. „Dort připravte jednoduchý ovocný a vyšperkujte ho angličákem, malou panenkou, lego figurkami nebo ho posypte drobnými lentilkami. A určitě nezapomeňte na dortové svíčky!“

bday

3. Výzdoba – zapojte fantazii

Určitě nezapomeňte nápaditě vyzdobit prostor, kde se bude oslava odehrávat. Obrovské množství balonků a různých narozeninových ozdůbek, vtipné papírové talířky a nazdobený stůl v motivech oblíbené pohádkové bytosti udělají dětem větší radost než efektní (a strašidelně drahý) osmiposchoďový dort.

4. Fotograf – radši někdo jiný než vy

Snažte se plnými doušky užít rozzářené oči svého dítěte, místo abyste jen poletovali s foťákem a nutili potomka dělat „sýr“... Za objektivem se tyto jiskřičky v dětských očích jen těžko hledají. Buď se smiřte s tím, že si uděláte opravdu jen pár (max. 10) fotografií, nebo požádejte někoho z příchozích, ať fotí. Tohoto úkolu se velmi rádi zhostí případní přítomní náctiletí. Anebo udělejte velkorysý krok – a pozvěte si profesionálního fotografa.

5. Program – jeden pevný bod

Věřte, že samotné příchody a odchody hostů budou dostatečně pestrým programem. Další náplň oslavy se pak bude odvíjet od věku oslavence. Nějaké nápady ale mějte určitě připravené. Třeba pro případ, kdyby byly děti rozdováděné, a bylo by nutné zklidnit situaci. Ale uvidíte sami, že děti si program dokážou vymyslet.

„Starší děti určitě ocení na narozeninový den animátora. Ať už profesionálního, nebo z řad rodičů či sourozenců. A co se určitě osvědčilo – už přímo na pozvánky psát, kdy se budou sfoukávat svíčky, krájet dort a kdy budou hosté oslavenci společně přát. Je dobré mít jeden pevný bod. Jednak pro společnou fotografii a zároveň pro ty, kdo plánují přijít později, nebo naopak chtějí odejít dřív,“ doporučuje Štěpánka Štrougalová.

6. Dárky – přání dejte do pozvánky

Pokud nechcete mít doma přehlídku hraček, které už máte, nebo víte, že by vaše dítě nezaujaly, klidně napište svá přání ohledně dárků do pozvánky. Určitě máte zkušenosti se svatebními dary, které se ne vždy perfektně hodí. Zkuste tedy zapojit fantazii. A místo věcných dárků navrhněte, že byste si přáli od každého dítěte vlastnoručně vyrobený obrázek, a hlavně hezký text, kterým mohou obrázek doplnit. Ale na druhou stranu – čím mladší dítě, tím jsou „pevné“ dárky opravdu hlavním důvodem radosti. Pětileté dítě se z obrázku od kamaráda radovat nebude. Berme to jako fakt.

7. Místo pro oslavu – lepší ve vodě než na suchu!

Únikové hry, trampolínové centrum, aquapark, dětské plavecké centrum, lanové centrum, zoo, muzeum, divadlo, kavárny, kde se dá malovat na keramiku, dětské centrum s prolézačkami, baby friendly restaurace s dětským koutkem, piknik party, dopoledne plné vaření s profesionálním kuchařem…. Těch možností je opravdu nekonečně…

„Nejen v letních měsících se zkuste poohlédnout po menším dětském plaveckém centru. Většinou vám nabídnou jak krásnou hernu na oslavu, tak hlavně bazén na skotačení. Můžete si domluvit i instruktorku. Ta pro vaše starší děti připraví velmi pestrý program na bazéně, který bude pro oslavence neopakovatelný. Vždy ale bude zapotřebí zorganizovat děti do skupinky plavců a neplavců, aby si společnou oslavu užili skutečně všichni. Případně se do her zapojí i někteří rodiče, což ovšem většina z nich ochotně podstoupí a uvítá,“ dodává Štěpánka Štrougalová.

pin

8. Zpestření na oslavách – co třeba piňata…

Malování na obličej, diskotéka, modelování, nafukování balonků, malý orientační závod, noční minibojovka, kouzelník, obrovský papír, na který děti mohou oslavenci nakreslit obrázek či napsat přání... Můžete také koupit jednobarevné papírové kelímky a nechat je pomalovat dětmi.

Velmi oblíbená je i piňata – dutá „ozdoba“, ve které je ukryto překvapení – sladkosti, drobné dárky – může být se spoustou stužek a tahá se tak dlouho, dokud se neotevřou padací dvířka, čímž se všechny drobné dárky uvolní…

9. Termín a čas – buďte v předstihu

Rozvrhněte si dobře časovou přípravu oslavy. Včas také rozdejte pozvánky. A do příprav určitě zapojte i děti. Co se týče termínu – pokud plánujete uspořádat oslavu o víkendu, ujistěte se o vhodnosti zvoleného termínu. Pokud je před ním nebo po něm v týdnu státní svátek, určitě to nebude dobrá volba, všichni odjedou…

10. Počet hostů – pozor na kůly v plotě…

Opatrně s množstvím pozvaných hostů. Ujistěte se, že pokud zvete i rodiče malých dětí, že každý aspoň jednu rodinu zná – aby se bavil opravdu každý a necítil se jako „kůl v plotě“.

A poslední tip na závěr. Každého hosta určitě potěší malý dáreček, který dostane při odchodu z téhle nezapomenutelné oslavy…