Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

3 recepty na zdravé vánoční cukroví

Info ikona
Cukroví

Vánoční mlsání bez výčitek? Jde to!

I když jsou Vánoce symbolem pro bramborový salát a cukroví, důvodem, proč lidé nabírají, nejsou pouze tato lákadla. Je to také období návštěv a posezení s přáteli. Všude před vás postaví misky a talíře s dobrotami a je velmi těžké těmto nástrahám odolat a hlavně je odmítnout. Pokud však připravíte vánoční cukroví podle našich receptů, můžete být klidní. Nejenomže jim podáte chutné a neotřelé cukroví, ale také myslíte na jejich zdraví,“ vysvětluje hlavní nutriční specialistka dietologických sítí Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová

Čokoládové kuličky

recept
Zdroj: Archiv Marianne

Ingredience:

- 50 g kešu ořechů

- 50 g mandlí

- 100 g sušených datlí

- 20 g kokosového oleje (2 PL – polévkové lžíce)

- 100 g kvalitní čokolády (na namáčení koulí)

Postup: Všechny ingredience (kromě čokolády) společně rozmixujte. Ze vzniklé směsi tvarujte kuličky. Čokoládu rozehřejte a namáčejte v ní kuličky. Nechejte ztuhnout v lednici.

Linecké cukroví

recept
Zdroj: Archiv Marianne

Ingredience

- 200 g celozrnné špaldové mouky

- 100 g másla

- 50 g medu

- 1 žloutek

- Strouhaná kůra z půlky citrónu

- Kvalitní džem na slepení (rybíz, višně)

Máslo, žloutek, citrónovou kůru a rozpuštný med utřeme do pěny a poté přidáme mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejlépe přes noc odpočinou v lednici.

Po vytaření z lednice necháme těsto chvíli povolit, vyválíme na cca 3 mm vysoký plát a formičkami na linecké cukroví vykrajujeme kolečka, srdíčka, hvězdičky, apod. vždy v sudém počtu.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 10 minut. Upečené a vyhladné tvary slepujeme džemem. Linecké cukroví uschováme v chladu alespoň týden, aby se rozleželo.

Tip: Mouku můžeme vyměnit za kokosovou, pohankovou či jinou bezlepkovou variantu

Nepečené meruňkové kuličky s mandlemi

recept
Zdroj: Archiv Marianne

Ingredience:

- 600 g sušených meruněk v bio kvalitě

- 6 polévkových lžic citrónové šťávy

- Mandle na obalení: rozemleté mandle, rozemleté pistáciové oříšky, kokos

Postup: Mandle spařte a oloupejte. Meruňky polijte citrónovou šťávou a nechejte přes noc uležet, poté rozmixujte. Mandle obalte hmotou z meruněk a tvarujte stejně velké kuličky, které obalte buď rozmixovanými mandlemi, pistáciemi nebo kokosem. Kuličky dejte vychladit do lednice.