Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

5 způsobů, jak vnést barvu do interiéru

Chcete trochu oživit interiér u vás doma? Nebojte se barev! V době populárních šedobílých interiérů začaly barvy mizet, a tak je na čase je vrátit zpět, a to navíc netradičními způsoby.

Eliška Vrbová | 1. 12. 2018

Zvolte výrazné doplňky

Jeden z nejjednodušších způsobů, jak vnést trochu barev do vašeho domova, je za pomoci doplňků. Lampy, rohožky, polštáře, přehozy, deky,... to vše můžete mít v hravých a zářivých barvách. Výhodou doplňků je, že je na rozdíl od barvy můžete velmi snadno vyměnit a interiér tím úplně změnit. Proto s volbou barvy u doplňků nemusíte být tak opatrná, klidně experimentuje. 

Dejte stropům nový rozměr

Rafinovaně změníte celý prostor, když vymalujete strop lesklou barvou. Například v jídelně tím vytvoříte naprosto skvělý efekt. Nejlépe bude lesklý strop vypadat, když zvolíte stejnou barvu jako u bočních stěn. Lesklá barva dokáže odrážet světlo i od svíček a vytvořit tak až magickou atmosféru.

Vyměňte rámy u obrazů a fotek

Vůbec se nebojte na sebe vrstvit barvy, které k sobě zdánlivě vůbec neladí. Na sytě vymalovanou stěnu pověste obrazy a fotky v jinak sytě barevných rámečcích. Také nezapomeňte, že vám na stěnách nemusí viset jen drahá umělecká díla, ale mohou to být i citové záležitosti v podobě pohlednic nebo poznámek či nejrůznějších ilustrací. Zkuste si na stěně vytvářet různé koláže a promýšlejte i vzájemné umístění jednotlivých objektů.

Upravte si nábytek podle sebe

Už existující nábytek můžete za pomoci nepatrných detailů změnit k nepoznání. Přidejte barvu, obnovte čalounění a vytvořte nečekané kontrasty. Všímejte si také obrub záclon a závěsů. Oblíbeným dekoračním trikem je moderní zářivá obruba na starším typu látky. Nebo si jednoduše vezměte barvu a natřete nohy u jinak fádní dřevěné židle. Starožitnostem nejvíce prospívá červená.

Použijte barvu u běžných věcí

Zvýrazněte barvy na místech, kde byste to čekala nejméně - v koutech a skulinách. Natřete vnitřky šuplat a skříněk třeba na zeleno. Dveře, okenní rámy, lišty, to všechno je sice hezké v přírodním dřevě, ale interiér vám tato místa mnohem více oživí v barvě. Spíš než matnou zvolte leskou variantu. Zkrátka se nebojte kontrastů a hlavně nezapomínejte, že vždy je nejjednodušší začít u malých věcí a doplňků, které můžete jednoduše vyměnit.

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?