Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Čas na skleničku! Víte, že dneska je Mezinárodní den prosecca?

Info ikona
Zábava

Zrodilo se v Itálii, nejvíce ho milují ve Velké Británii a Spojených státech amerických a v posledních letech mu propadli i Češi. Řeč je o šumivém alkoholickém nápoji jménem prosecco, které právě dnes slaví svůj svátek.

Mezinárodní den prosecca připadá na 13. srpna, a tak je nejvyšší čas, abyste svou oblíbenou lahev vložili do ledničky a náležitě ji připravili na nadcházející večerní oslavu. A pokud chcete populární nápoj oslavit se vší parádou, můžete následovat tento harmonogram. 

Mohlo by se vám líbit

1) Nabiflujte si historii

Víte, kdy prosecco spatřilo světlo světa? Z jaké italské oblasti pochází? A z jakých hroznů se vyrábí? Pokud ne, pak své znalosti rychle dožeňte. Určitě je dobré vědět, že prosecco vzniká z hroznů odrůdy Glera a je charakteristické svou oblastí výroby. Výrobě prosecca se totiž věnují pouze vinaři v severní Itálii, a to ve vinicích oblastí Veneto a Friuli Venezia Giulia. I díky nim se produkce tradičního šumivého vína stala chloubou regionu a proslula po celém světě. S těmito informacemi se můžete blýsknout nejen při dnešní oslavě.

2) Vyberte vhodnou lahev

Oblast Veneto vyprodukuje téměř tři sta milionů lahví šumivého vína ročně, a to buď s apelací Prosecco DOC, anebo přísněji definované, takzvané Prosecco Superiore (DOCG), jehož hrozny se sklízejí na malém území mezi městy Valdobbiadene a Conegliano na sever od Benátek. Označení DOCG vám zaručí, že prosecco pochází z oblasti, která je proslulá tou největší kvalitou. 

Podle tlaku v láhvi může být prosecco šumivé (spumante) nebo perlivé (frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvajícím perlením a spolehlivě ho poznáte podle typické korkové zátky ve tvaru hříbku, kdežto perlivé frizzante, které má obvykle kratší perlení, je nejčastěji uzavřeno šroubovým uzávěrem. Podle zbytkového cukru se prosecco dělí na Brut, Extra Dry a Dry.

Info ikona
Prosecco

3. Připravte skvělou večeři

Pokud dnešní oslavu pojmete ve velkém stylu, pak chuť prosecca můžete podpořit skvělým pokrmem. Šumivý nápoj ladí zejména k těstovinám, rybám, salátům, pizze nebo k drůbežímu masu. Ke sladším šumivým vínům a ke všemu, co umí v ústech příjemně zaperlit, se hodí zmrzliny, sorbety a krémové dezerty. Skvělý je i pudink, pěna a soufflé. Prosecco navíc báječně souzní s tiramisu. 

4. Uspořádejte barmanskou show

K oslavám patří i zábava. Co si takhle z prosecca namíchat drinky, které vás příjemně osvěží? Kromě klasického aperolu, můžete z prosecca vykouzlit například drink Hugo. Jeho příprava je jednoduchá. Do skleničky na víno dejte led, 1 cl bezinkového sirupu a dolijte prosecco. Nápoj následně ozdobte lístkem máty a plátkem limetky. 

Jak pijí prosecco Češi?

Možná jste si sami všimli, že prosecco se čím dál tím častěji objevuje v českých domácnostech. Podle průzkumu značky Mionetto Prosecco se v roce 2016 dovezlo do Česka 2,5 milionu lahví prosecca, v roce 2021 už počet přesáhl 8,7 milionu, což představuje nárůst o 250 %. Za šest let se nejen rapidně zvýšila spotřeba, ale proměnily se i chuťové preference. „Do myslí i skleniček spotřebitelů se prosecco původně dostalo jako jedna ze složek koktejlů, dnes už skoro 60 % příznivců prosecca upřednostňuje pití samotného čistého nápoje, u kterého hraje mnohem důležitější roli kvalita a chuť,“ vysvětluje Marek Žižkovský, manažer značky Mionetto Prosecco pro Českou republiku. Průzkum také ukázal, že Češi si dopřávají prosecco především ve společnosti přátel. K otevření lahve přitom nepotřebují žádnou výjimečnou příležitost či jubileum. Plejádě příležitostí, při kterých nesmí italské šumivé víno chybět, totiž dominují večírky a party (37 %) následované oblíbeným grilováním a pikniky v přírodě (26 %).

Zdroj: winemag.com, průzkum Mionetto Prosecco

Mohlo by se vám líbit