Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Lykke: šťastní jako Dánové

Info ikona
Lykke

Lykke je dánské slovo pro štěstí. Podle některých průzkumů je Dánsko nejšťastnější země světa. Mají snad Dánové nějaký patent na štěstí? Ne žádný, který byste nemohli zkusit aplikovat i jinde, třeba v Humponci. Ať už hledáte štěstí nebo lykke, tohle by vám mohlo pomoci:

1. Dělejte si rituály jídla a ohně
Oslava slunovratu je pohanský zvyk, který patří hlavně ve skandinávských zemích mezi ty nejzásadnější. Ten večer vzplanou ohně, a lidé se u jídla baví až pozdě do noci. Oheň a jídlo mají schopnost spojovat lidi - a tenhle fakt nemá žádné geografické hranice. Když si u každé večeře zapálíte svíčku, i bezděky zpomalíte a začnete si víc povídat. Společné večeře nejsou jen o tom se najíst, ale jde o vědomí pospolitosti. 

2. Pěstujte pospolistost
Být součástí “kmene” má pozitivní vliv na pocit pohody. Co konkrétně můžete udělat, abyste položili základy pospolitosti? Poznejte své sousedy! Znáte lidi, kteří bydlejí naproti přes ulici? Nebo sousedy, kteří bydlí o pár pater nad vámi? Zkuste zapřást drobnou konverzaci, nespokojte se jen s nutným pozdravem. Zjistěte, co vaši sousedé dělají a čím se baví. Pospolitost a drobné radosit můžete podnítit i tím, že v domě založíte polici s knihami k zapůjčení, případně iniciujte založení komunitní zahrady (nebo aspoň záhonu). Nejdůležitější je prolomit bariéru mlčení, dát se do hovoru. 
Kdy začít? Nejpozději 26. května, kdy se slaví Den sousedů. 

“Podle nizozemského přísloví je lepší mít dobrého souseda než vzdáleného kamaráda.”

3. Těšte se! 
Jednou ráno si Medvídek Pú s Prasátkem povídají, co mají na světě nejraději. Pů zbožňuje mlsat med a ze všeho nejraději má ten okamžik, než se do něj pustí. Jen neví, jak se tomu říká. Medvídek Pú se těšil - ono totiž těšení může být zdrojem štěstí. Jak tvrdí Meik Wikink: “Lidé se zdají být šťastnější, pokud jdou za něčím, co jim připadá smysluplné. A může to být třeba postavení lodi či jen vypěstování obyčejného, však dokonalého rajčete. Vědí, že štěstí je vedlejším produktem procesu, a ne zlatým pohárem na cílové čáře.” 

4. Zapisujte si radosti 
Zapište si jednou týdně tři až pět věcí, za které jste vděčni. A taky popřemýšlejte, jakou roli ve vašem životě hrají právě tahle malá, obyčejná “štěstíčka”. Když navíc své myšlenky převedete na papír, lépe si věci uvědomíte a taky prohlubíte emocionální dopad takového počínání. 

5. Jděte do lesa
Henry David Thoreau vydal před více než sto šedesáti lety knihu Walden aneb Život v lesích, ve které předepisoval divočinu a les jako lék proti lidské nespokojenosti. Lesní koupel je více než zdraví prospěšná! Neznamená však, že se ponoříte do lesního jezírka, koupel je tu v přeneseném významu, kdy se snaží jen chodit lesem, dívat se na stromy, zkoumat kůru, poslouchat zvuky, zpěv ptáků a zhluboka dýchat. Je to perfektní lesní terapie! 

6. Cvičte si empatii 
Čtěte beletrii a vykročte mimo své společenské kruhy. Lépe tak pochopíte chování druhých lidí. Poohlédněte se po společnosti, která vám pomůže dostat se mimo vaše běžné společenské kruhy. Budete-li naslouchat příběhům druhých, třeba přijdete na to, že byste jednali v některých ohledech stejně jako oni, pokud byste žili jejich život. Je snadné přestat poslouchat a zavrhnout lidi, se kterými nesouhlasíme, jako ignoranty a nepřátele, ale tím si jen uděláme ze života peklo. Když budeme dobře naslouchat, zjistíme, že nepřítelem je nerovnost, neférovost a nespravedlnost.