Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Nenechte se napálit fake news!

Rozmohl se nám tady takový nešvar! Jmenuje se falešná zpráva, nechá si říkat „hoax“ či anglicky "fake news" a zalíbilo se jí především ve zpravodajském rybníčku. Její náplní je dezinformovat a nedělá jí problém vodit lidi za nos.

Jehla zapíchnuta v sedačce MHD nebo třeba zpoplatnění Facebooku – to jsou jenom dva příklady falešných zpráv, se kterými jsme se v posledních letech setkali. Falešné zprávy, někdy označované jako hoax, jsou tu s námi ale odnepaměti. Jenže od éry „jedna paní povídala“ ušly už poměrně dlouhou cestu, a tak se v současné době šíří nejen ústní formou, ale také prostřednictvím médií a internetu. Navíc hoaxy využily příležitosti doby internetové, a tak pokoutně doufají, že zasáhnou co největší možný počet čtenářů a posluchačů online. Jenže my jsme se rozhodli, že jim zatneme tipec!

Pokud už také nevíte, co je podvrh a co pravdivá zpráva, pak rozhodně nejste jediní. Věřte, že není jednoduché se ve všech informacích vyznat, a především poznat, zda je daná zpráva podána objektivně, nebo zda je vůbec stavěná na reálných základech. Existují ale základní pravidla, díky kterým nejklasičtější hoaxy zaručeně odhalíte!

Mohlo by se vám líbit

Rohlíkům se vyhněte a sacharidy jsou zlo! Seznamte se s nejznámějšími mýty o stravování

V posledních letech se doslova roztrhl pytel s všemožnými dietními plány a zaručenými triky, díky kterým zhubnete tři kila za týden. Bohužel, tato informační přesycenost způsobila, že jsme zapomněli na zdravý selský rozum a uvěřili jsme mnohým stravovacím mýtům.
marianne.cz

1. V hlavní roli caps lock a expresivní slova

Možná i vám někdy přišel řetězový e-mail, jehož titulek byl napsán velkými písmeny a text obsahoval slova jako šokující informace, nebezpečí, sdílejte apod. V takovém případě jste se setkali s ukázkovým hoaxem par excellence, který si kladl jediný cíl – poskytnout vám falešnou informaci!

Právě prostřednictvím e-mailu se do světa rozptylují nejprapodivnější informace, fotomontáže či v poslední době i videomontáže. Posledním ukazatelem falešného mailu je, pokud vás vyzývá k jeho sdílení a poslání dalším přátelům.

2. (Ne)vinné médium

„Co se objeví v médiích, to je pravda!“ Namítá mnoho lidí v momentě, když se člověk rozhovoří o falešných informacích napříč mediálním světem. Bohužel není reálné, aby všechna média hovořila nic než pravdu a podávala pouze objektivní informace. Proto je důležité sledovat ta média, která jsou ověřená, a zároveň i k jejich obsahu přistupovat kritickým myšlením.

Pokud například v televizi uvidíte reportáž, která se vám nebude zdát, sedněte si k internetu a vyhledejte si další informace k danému tématu. Třeba vás překvapí, že zpráva doopravdy byla podána pravdivě, nebo naopak objevíte fake news.

Info ikona
Noviny

3. Problém se zdroji

Obzvláště internetové hoaxy si pohrávají se zdroji. Nutno podotknout, že jim to jde poměrně dobře. V mnoha případech odkazují na jména velkých společností jako Facebook nebo Microsoft, nedělá jim problém uvést, že jde o informaci od FBI nebo se odkážou na jméno, které však ve skutečnosti nenosí žádný člověk. Myslete tedy na to, že uvedený zdroj se nerovná pravdivé zprávě. I v tomto případě se vyplatí, když si dané jméno hodíte do vyhledávače!

Mohlo by se vám líbit

7 největších mýtů o spánku, které vám nedají spát

Počítáte před spaním ovečky, nebo usínáte jako Šípkové Růženky? Ať tak či onak, měli byste znát nejznámější mýty, které jsou se spánkem spojovány.
marianne.cz

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?