Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Dýňový koláč

Chutnají vám jídla z dýně, nebo jste jim zatím nepřišli na chuť? Zkuste tuhle nefalšovanou americkou dobrotu, a uvidíte, že i takový dýňový koláč stojí za to!

Redakce Marianne | 5. 10. 2013



Budete potřebovat:

  • 150 g hladké mouky
  • 400 g dýně
  • 1 hrnek cukru
  • ¾ šálku smetany
  • 90 g másla
  • 3 vejce
  • 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
  • vanilinový cukr
  • špetka soli
  • ½ lžičky skořice nebo ½ lžičky zázvoru

Na želé:

  • 1 sklenička brusinkového kompotu
  • 100 g rybízové marmelády
  • 1 želatinový ztužovač
  • 40 g želatin
  • 100 g krystalového cukru

Postup:


Dýni oloupejte, vydlabejte a dužinu nakrájejte na kousky a trochu podlijte vodou. Směs poduste, podle chuti přidejte cukr, citronovou šťávu, skořici a uvařte ji do konzistence hustší kaše. Přidejte mouku, máslo, vejce, cukr, smetanu, vanilinový cukr a koření a vypracujte těsto. Vlijte ho do vymazané kulaté formy. Pečte 15 minut při 200 ºC, poté 30 minut při 175 °C.

Želatinu připravíte tak, že 40 g želatiny zalijete 200 ml vody a necháte asi hodinu stát; 100 g krystalového cukru zalijte 200 ml vody a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Přilijte 100 ml sirupu z brusinkového kompotu a chvíli povařte. Do horké směsi přidejte namočenou želatinu a míchejte, než se rozpustí. Nechte trošku vychladnout a pak ji nalejte na koláčovou vrstvu. Potom můžete posypat nasekanými ořechy a nechte ztuhnout.