Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Byt zařízený nábytkem z obchodního řetězce rozšířili o půdní vestavbu

Mladá rodina si svůj byt zamilovala. Jak ale dětí přibývalo, začalo jim v něm být těsno. Jako ideální řešení se ukázalo přikoupit kousek půdy a přetvořit ji v obytné podkroví.

Terezie Benoni | 13. 12. 2023

Interiér tohoto bytu se za posledních třicet let neustále měnil. Nejdřív to byl malý dvoupokojový byt pro mladou rodinu, pak se rodina rozhodla přikoupit podkroví, kde měly děti pokojíček. Když děti vyrostly a záhy začaly bydlet ve svém, došlo znovu k rekonstrukci a starší manželé si dnes užívají velkorysého prostoru, kam za nimi zbytek rodiny i jejich přátelé rádi přijdou na návštěvu. Byt najdeme poblíž centra švédského Göteborgu a je součástí domu, který byl postaven už v roce 1928. V prvním patře bytu najdeme ještě původní repasované podlahy, jinak historii domu téměř nic nepřipomíná. Okna, dveře, kuchyň i koupelna, to všechno bylo nutné nahradit novými kusy. Přesto ale rekonstrukce tohoto bytu nebyla nijak zvlášť nákladná a základní vybavení je z obchodního řetězce.
 

Galerie: Vydařená rekonstrukce
Mohlo by se vám líbit

Moderní nomád toužil po životě v přírodě, dnes má Ondřej dům nedaleko Velehradu

Než měl děti, trávil čas na místě uprostřed lesa, kde si chtěl postavit chatu. Nakonec zde vyrostl originální dům se zelenou střechou a jedinečnými výhledy, který se časem stane absolutní součástí okolní přírody.
marianne.cz

S důrazem na detail

Obytná plocha bytu je 66 metrů čtverečních, ale působí daleko větším dojmem. Za svou vzdušnost vděčí vkusu majitelů, kteří s nábytkem šetřili a v duchu skandinávského minimalismu dali přednost kvalitě před kvantitou. Přesto se nebáli sáhnout také po nábytku z obchodního domu Ikea. Kuchyně byla pořízená právě zde. Jednoduché šedé skříňky ale doplnili mosaznými úchyty a baterií značky Byggfabriken, takže dostala mnohem luxusnější nádech. V kuchyni se našlo místo i pro jídelní stůl s dlouhou lavicí, dominantou je stoletý příborník, který se dočkal nového nátěru. V prvním patře bytu je také veliký obývací pokoj laděný do světlých tónů a nově zrekonstruovaná koupelna. Po mlynářských schodech, které šetří místo, vystoupáte do podkroví a ocitnete se v útulné pracovně. Za posuvnými dveřmi je ukrytá klidná ložnice s praktickými vestavěnými skříněmi.
 

Mohlo by se vám líbit

Černočerný interiér soběstačné chatky dává vyniknout měnící se přírodě

V drsné krajině orámované stromy stojí minimalistická chatka. Moderní úkryt tvoří kontrast mezi přírodou a současným světem.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Byt
Zrekonstruovaný mini byt v Praze, kde nábytek z řetězce doplňují recyklované retro kousky

Zrekonstruovaný mini byt v Praze, kde nábytek z řetězce doplňují recyklované retro kousky

Poradna
KVÍZ: Praní prádla rozhodně není raketová věda: Ovládáte řeč pracích symbolů?

KVÍZ: Praní prádla rozhodně není raketová věda: Ovládáte řeč pracích symbolů?

Byt
Příběh neuvěřitelné proměny panelákového bytu: Jak se samoživitelce podařilo pro sebe a dvojčata vytvořit moderní a pohodlný domov

Příběh neuvěřitelné proměny panelákového bytu: Jak se samoživitelce podařilo pro sebe a dvojčata vytvořit moderní a pohodlný domov

Dům
Návrat nadčasové elegance: Architekti navrhli rodině dům, který nadchne všechny generace

Návrat nadčasové elegance: Architekti navrhli rodině dům, který nadchne všechny generace