Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Za nízké náklady vytvořili ve stoletém domě interiér pro mladou rodinu

Info ikona
Za nízké náklady vytvořili ve stoletém domě interiér pro mladou rodinu

Byt se nachází v bloku domů postavených renomovaným českým architektem Františkem Albertem Librou. Zadáním a zároveň výzvou v tomto bytě o výměře 75m2 bylo vytvořit pomocí relativně nízkých nákladů současný interiér adekvátní sto let starému domu a potřebám mladé rodiny.

Terezie Benoni | 28. 08. 2023

Domy architekta Františka Alberta Libry jsou kulturní památkou, a tak jsme i v rámci udržovacích prací museli spolupracovat s památkáři. Vzhledem k tomu, že samotný půdorys bytu je drahocenný a sami jsme obdivovateli puristického skvostu, snažili jsme se pomocí minimálních zásahů do konstrukce vytvořit současný interiér,“ vysvětlují autorky projektu architektky Anna Podroužková a Anna Nižňanská pracující pod hlavičkou ANNY architects. „Librova práce s půdorysy je obdivuhodná. V každé - i maličké místnosti je umístěno okno, což jsme zachovali. Změna oproti původnímu plánu nastala umístěním kuchyně s obývacím pokojem do místnosti se vstupem na 9 metrů dlouhý jižně orientovaný balkon (původně byla kuchyně umístěna tam, kde se nyní nachází ložnice), na který by bylo škoda nenavázat nejobývanější částí bytu. Z dispozice 2+1 se tak stane 3+kk. Při vstupu do bytu se ocitnete v prostorné chodbě s širokým oknem typickým pro Librovu tvorbu. Díky dennímu světlu a šíři chodby lze tento prostor pojmout jako další místnost, do které jsme situovali pracovnu a rázem se z 3+kk stane 4+kk.

 

Galerie: Byt v kulturní památce postavené F. A. Librou v Praze
Mohlo by se vám líbit

Pryč s koberci, linem a dřevní štěpkou

Jako první věc při rekonstrukci bylo potřeba odstranit nánosy koberců, lina a dřevoštěpkových desek, pod kterými byly schovány více či méně zachovalé parkety, které byly repasovány. Dále se znovu odlilo teraco v koupelně, na wc i na menším balkonu. Špaletová dřevěná okna zůstala zachována. „Zazděné interierové okénko, které jsme objevili mezi koupelnou a ložnicí, jsme obnovili, dali jsme mu kulatý tvar a matné sklo. Slouží tudíž jako přívod přirozeného světla do místnosti a díky oteviratelnosti také k větrání v koupelně,“ popisují architektky.  Lomená zelená v kombinaci s pudrově růžovou tvoří základní barevné schéma, které doplňují materiály jako MDF lakovaná lomenou bílou nebo zavoskovaná černá ocel. Vzhledem k zastaralému plynovému kotli, který již neodpovídá dnešním standardům, bylo třeba aktualizovat systém vytápění bytu. Kotel se vyměnil za nový se zásobníkem, komín se vyvložkoval a WAWky se nahradily černými otopnými tělesy v retro stylu. Nový kotel je umístěn ve skryté nice za skříní a disponuje dvěma topnými okruhy. Druhý okruh slouží pro podlahové vytápění v místnostech s novou podlahou - koupelna, wc, ložnice. Byt disponuje dvěma balkony. Malý balkon s přístupem z ložnice je doplněn květinami a posezením. Na dlouhém balkoně, na kterém se bohužel nedochovaly původní materiály, je umístěna dřevěná modřínová podlaha, křeslo a na konci balkonu dominuje široké dřevěné lehátko, na kterém lze odpočívat a číst knihy i ve dvou.

Autor projektu:  ANNY architects (Ing.arch. Anna Podroužková, Bc. et Bc. Anna Nižňanská)

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a interiérovými designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Mediálním partnerem soutěže je Marianne Bydlení.

Mohlo by se vám líbit
Zdroj článku