Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Bývalou obchodní jednotku přetvořili v okouzlující moderní bydlení zalité denním světlem

Bílá, geometrie, vysoké stropy a světlo. To jsou základní stavební kameny této vydařené rekonstrukce ve Francii, kterou mělo na starosti architektonické studio miogui.

Terezie Benoni | 6. 03. 2023

Projekt nazvaný Beaumarchais najdeme v malé klidné uličce ve francouzském městě Montreuil. Architekti ze studia miogui proměnili bývalou obchodní jednotku ve stylový loft. Stávající prostor je definovaný zajímavou strukturou, kovovým stropem, trámy, a především úctyhodnou výškou prostoru 3,85 m. Původní prvky byly často ponechané a pouze natřeny na bílo. Členění prostoru je uspořádáno v jednotlivých vrstvách od nejprivátnějších v zadní části až po veřejné v blízkosti prosklené fasády. Skleněné příčky oddělují jednotlivé zóny a umožňují průnik světla až do nejtmavších míst. Soukromí zajišťují závěsy.

Galerie: Z obchodní jednoty kouzelný loft
Mohlo by se vám líbit

V bývalé pražské továrně si postavili loftový rodinný byt

Když se majitelům bytu naskytla příležitost koupit byt v bývalé továrně ETA Regula, neváhali ani minutu. Po dlouhém hledání bytu, kde by byl prostor něčím zajímavý a zároveň v širším centru Prahy, byla toto ideální volba. Jak se jim podařilo atypický byt zařídit?
marianne.cz

Bílá abstrakce

Obývací pokoj se vyznačuje technickými prvky. Všechny dráty, neonová světla a trubky jsou uspořádány na kolejnicích zavěšených u stropu a natřeny bílou barvou. Elektřina a vodoměr jsou ukryty v půlválcovém objemu. Stejná myšlenka platí i pro plynovou skříňku u vchodu, která je pokryta mozaikou. Tato bílá mozaika se táhne na podlaze podél fasády a vytváří přechod mezi interiérem a exteriérem. Kuchyňská linka je navržena jako modrý monolit. Tento geometrický prvek vytváří v prostoru abstraktní orientační bod. Všechny technické prvky (trouba, lednice, mikrovlnná trouba) jsou umístěny za skrytými dvířky. Zrcadlo odráží světlo zvenčí, ve svém odrazu prodlužuje fasádu a zvětšuje prostor. Stropy jsou v ložnicích snížené, aby skryly technické prvky. Jednoduchá světelná koule se vznáší v prostoru před mezipatrem na tenkých drátech. „Vztah s majitelem byl jedním z klíčových bodů projektu. Na začátku se obával chladnosti materiálů a přílišného industriálního dojmu. Po diskuzích se nám však podařilo vytvořit rovnováhu mezi industriálními prvky, které jsou v kontrastu s barvou, křivkami, se dřevem. Stopa bývalého prostoru a stavební struktury je stále patrná a srozumitelná,“ uzavírají architekti.

Mohlo by se vám líbit

Do staré maďarské továrny byl vestavěný útulný loft

Průmyslový loft v Budapešti dokazuje, že industriální interiér nemusí být vůbec chladný a neútulný, dá se kombinovat i s přírodními materiály nebo nábytkem v rustikálním či retro stylu.
marianne.cz

Zdroj informací: archdaily.com, mioguiarchitecture.fr

Zdroj článku

Související články

Dům
Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci

Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci

Byt
Zrekonstruovaný mini byt v Praze, kde nábytek z řetězce doplňují recyklované retro kousky

Zrekonstruovaný mini byt v Praze, kde nábytek z řetězce doplňují recyklované retro kousky

Poradna
KVÍZ: Praní prádla rozhodně není raketová věda: Ovládáte řeč pracích symbolů?

KVÍZ: Praní prádla rozhodně není raketová věda: Ovládáte řeč pracích symbolů?

Byt
Příběh neuvěřitelné proměny panelákového bytu: Jak se samoživitelce podařilo pro sebe a dvojčata vytvořit moderní a pohodlný domov

Příběh neuvěřitelné proměny panelákového bytu: Jak se samoživitelce podařilo pro sebe a dvojčata vytvořit moderní a pohodlný domov