Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Dům, jehož obyvatelé mají pocit, že žijí na vodní hladině

Info ikona
Dům, jehož obyvatelé mají pocit, že žijí na vodní hladině

V zelené oáze plné stromů a rostlin stojí dům, který dokonale propojuje okolní prostředí s interiérem. Ze střešní terasy si lze vychutnat panoramatický výhled, kde máte pocit, jako byste se tiše vznášeli nad plochou jezera.

Terezie Benoni | 3. 04. 2023

Ve Velké Británii v městě Lechlade on Thames najdeme dům, za jehož návrhem stojí nizozemské architektonické studio Mecanoo. „Hlavním cílem návrhu bylo vytvořit dům, který kombinuje transparentnost s udržitelností a vytváří silný vztah mezi vilou a krajinou. Harmonie mezi okolním prostředím a interiérem byla klíčová. Podle toho jsme vymýšleli pohledové linie, materiály, barvy a osvětlení. Z domu si můžete užít nepřerušované výhledy do okolní přírody a zároveň poskytuje potřebnou intimitu. Všechny tyto aspekty společně zajišťují, že estetika domu je zcela nadčasová,“ popisují autoři projektu. Vila se nachází v zelené oáze plné stromů a rostlin, které dům dokonale maskují. Terasy na dvou různých úrovních spojují vilu s pevninou i s okolní vodní plochou a ukotvují dům v přírodě. Prosklená rohová okna v obývacím pokoji, kuchyni a dalších místnostech dávají obyvatelům pocit, že žijí přímo na jezeře. Mezi domem a přilehlým pozemkem se nachází jakýsi přírodní val porostlý vzrostlými stromy, který zajišťuje soukromí.

Galerie: Vila na jezeře
Mohlo by se vám líbit

A nikdo vás nenajde

Interiér domu je rozdělený na jednotlivé zóny tak, aby měli jeho obyvatelé dostatečné soukromí. Když budete chtít, jen tak vás někdo nenajde. Interiérové prvky, jako je krb a úložné skříně, rozdělují dům na různá místa a vytvářejí intimnější a soukromější prostory uvnitř velkého transparentního objemu. V srdci domu spojuje všechny úrovně prázdný prostor v celé výšce a vytváří další řadu diagonálních a vertikálních pohledových linií. Schodiště doslova sešívá všechny místnosti do jednoho vnitřního prostoru. Centrální atrium přivádí do zahloubeného suterénu dostatek denního světla. Ze střešní terasy si lze vychutnat panoramatický výhled, jako by se člověk tiše vznášel nad plochou jezera.

Mohlo by se vám líbit
Zdroj článku