Ze šípků si můžete vyrobit i lahodnou marmeládu. Jen nezapomínejte na to, že obsah vitamínu C v šípcích klesá s délkou vaření. Proto je lepší vařit je jen krátce nebo je nechat louhovat při nižších teplotách.
Jak si šípkový sirup nejlépe vychutnat
Využití sirupu je opravdu široké. Můžete si jím osladit čaj, polít lívance, palačinky nebo bílý jogurt. Skvěle se hodí také pro přípravu osvěžující domácí limonády nebo jako zajímavá ingredience do koktejlů. A samozřejmě, lžička denně je skvělým pomocníkem pro posílení imunity v chřipkovém období, a to jak pro dospělé, tak pro děti. Pokud chcete svůj sirup ozvláštnit, přidejte během vaření kousek celé skořice, pár hřebíčků nebo plátek citronu pro svěžejší chuť. Sirup můžete také zkombinovat s dalšími plody, jako jsou bezinky nebo rakytník, a vytvořit tak ještě silnější imunitní bombu. Pokud dáváte přednost medu, přidejte ho do šťávy až nakonec a zahřívejte jen do 40 °C, aby si zachoval všechny své cenné látky. Sirup s medem je ale nutné skladovat v lednici.