Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

Nečekaný poklad z přírody: Jeřabiny uleví od revmatu i nachlazení, syrové je ale nejezte

Jeřabiny, plody známého jeřábu ptačího, jsou po staletí ceněné nejen v lidovém léčitelství, ale i v kuchyni. Skrývají v sobě nečekanou sílu a řadu zdravotních benefitů.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 23. 09. 2025

Trpké plody jeřabin jsou doslova nabité vitaminem C, tříslovinami a antioxidanty. Díky nim skvěle posilují imunitní systém a pomáhají tělu bránit se v období viróz, během stresu či únavy. Bohatý obsah vlákniny zase podporuje správné trávení a funkci střev. Tím ale výčet pozitiv nekončí. Jeřabiny působí také močopudně, čímž přispívají k pročištění organismu, a tradičně se doporučují při potížích s ledvinami nebo močovými cestami. Lidové léčitelství je využívá i pro úlevu od revmatismu, bolestí kloubů nebo při chrapotu. Zajímavostí je, že květy jeřábu obsahují látku podobnou ženským hormonům. Samotné plody pak mohou mírně pomoci při zácpě či hemeroidech.

Info ikona
Větvička jeřabin
Mohlo by se vám líbit

Nejlepší recept na šípkový sirup: Vyrobte si doma největší vitaminovou bombu podzim. Na imunitu nic lepšího není

Domácí šípkový sirup je pokladem podzimu. Tento tradiční recept je ceněný nejen pro svou skvělou chuť, ale především pro obrovské množství vitamínu C a dalších látek, které pomáhají posilovat imunitu. Ať už ho použijete jako základ pro zimní horké nápoje, nebo jako zdravější sladidlo, jeho příprava je jednodušší, než se zdá.
marianne.cz

Syrové jeřabiny nejezte

Je však důležité pamatovat na jedno zásadní pravidlo: jeřabiny se nikdy nekonzumují syrové. Obsahují totiž kyselinu parasorbovou a další látky, které mohou ve větším množství způsobit nevolnost, zvracení nebo bolesti hlavy. Veškeré obavy ale zmizí s tepelnou úpravou. Vařením, pečením či sušením tyto látky spolehlivě zlikvidujete a získáte bezpečné a chutné plody s širokým využitím. Můžete připravit lahodné džemy, marmelády, kompoty, sirupy i šťávy. Někteří lidé z jeřabin vyrábí také víno nebo tradiční pálenku „jeřabinku“. Jejich mírně nahořklá chuť se skvěle doplňuje s jiným ovocem, například s jablky či šípky. Skvěle se hodí také pro přípravu pikantních omáček k masu nebo jako součást sladkých dezertů. Z jeřabin si můžete doma vyrobit dokonce i ocet. Odvar nebo čaj ze sušených plodů je pak osvědčeným pomocníkem při nachlazení a bolestech v krku.

Jak jeřabiny uchovat na zimu?

Nejlepším způsobem, jak si jeřabiny uchovat na později, je sušení. Můžete je nechat volně schnout v dobře větraném prostoru nebo proces urychlit mírným umělým teplem. Správně usušené plody si zachovají krásnou barvu i většinu cenných látek. Po usušení je stačí zbavit stopek a skladovat v papírových nebo prodyšných sáčcích.

Zdroj: bylinkyprovsechny.cz, kouzlolesa.cz

Mohlo by se vám líbit

Lepší vývar jste nikdy nejedli! Čím mistři kuchaři nahrazují bujon? Surovinu máte doma

Špičkoví kuchaři mají jasno – na kostky bujónu v profesionální kuchyni zapomeňte. Trendem jsou poctivé a přirozeně dochucené základy, které přitom využívají běžně dostupné suroviny. Právě ty dokážou proměnit obyčejnou polévku v opravdový kulinářský zážitek.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×