Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Proměny

Proměna zchátralé půdy v romantické podkroví

Pavel se svým partnerem Robertem už sedm let opravuje prvorepublikovou vilku ve Staré Huti u Dobříše. Loni přišlo na řadu podkroví, které za pouhých sedm týdnů proměnili v romantickou ložnici s pracovním koutem. A nechybí ani postel pro jejich milované ohaře!

Terezie Benoni | 13. 06. 2023

„Od roku 2016 opravujeme prvorepublikovou vilku z roku 1933 ve Staré Huti u Dobříše, kterou fanoušci sociálních sítích znají jako Atelier Můj Domov,“ vypráví Pavel Černý, který zde žije společně s partnerem Robertem a ohaří smečkou Brianem a Annie. „Rekonstruovali jsme v podstatě celý dům. Byl sice plně funkční, ale nevyhovoval našim požadavkům a představám. Stejně tak to bylo i s podkrovím, do kterého jsme se pustili letos.  Byla zde malá chodba navazující hned na schodiště, dva pokoje a několik malých půdiček, které byly nevyužité, a proto jsme chtěli celý prostor propojit a otevřít. Nejhorší na tom všem bylo asi vybourání příček a rozrytí podlah a vynošení veškeré té škváry a sutě. No a jelikož od léta byla hotová nová fasáda, nezbylo nic jiného než vše v kyblících růčně po schodech odnosit rovnou do kontejnerů,“ vzpomíná Pavel.
 

Galerie: Proměna starého podkroví
Mohlo by se vám líbit

Exkluzivní reportáž z budoucího domova Veroniky Arichtevy

marianne.cz

Hotovo za pár týdnů

Rekonstrukce byla velmi rychlá, díky tomu, že jsme jednotlivé kroky dobře naplánovali a navazovali na sebe.  Když se cely proces rozjel, nic nás v podstatě nezaskočilo. Vlastně ano. Náš původní truhlář nám nemohl vyrobit nové schodiště, tak jsme narychlo sháněli nového, což se naštěstí podařilo. Takže od prvního kopnutí bylo hotovo za 7 týdnů,“ popisuje Pavel. V podkroví vznikla malá koupelna, malá šatna a jedna veliká ložnice s pracovnou. „Kdyby někdy bylo potřeba, dá se podkroví přepažit na dva pokoje.“

Mohlo by se vám líbit

Manželé Petra a Petr Fialovi citlivě zrekonstruovali měšťanský dům v samém srdci Poděbrad

Přímo na náměstí lázeňského města Poděbrady je nově zrekonstruovaný dům, který tu ale stojí už dlouhá staletí. Než se do rozsáhlých oprav Fialovi pustili, netušili, že nakonec budou muset vybourat celý interiér domu včetně stropů a stěn.
marianne.cz

Všechno nové

„Nejdřív bylo potřeba cely prostor vybourat, otevřít a vyčistit. Protože jsme chtěli otevřené podkroví až do samotného krovu, musel se vybourat i heraklitový strop. Kromě nove elektroinstalace, vody, topeni a střešních oken, bylo nutné i vyrovnat podlahu.“ Rekonstrukce domu probíhala svépomocí, kdy Pavlovi pomáhal jeho tatínek. Podkroví dostal na starosti šikovný soused se dvěma kolegy a na majitele zbyl úkol vybrat potřebné materiály, obklady, nábytek a naplánovat finální vzhled interiéru. „Naplánoval jsem si, že budou nahoře dvě komody. Ty se ale nevytočily na schodišti. Neuměl jsem si bez nich podkroví představit, tak jsme je nakonec tahali přes střechu zimní zahrady. Těžko říct, jaký styl bydlení jsme zvolili. Miluju venkovský, skandinávský, industriální, vintage tak asi z každého něco. Každopádně v celku to na nás působí velmi útulně, čistě, vzdušně a je nám tu hezky.“

Mohlo by se vám líbit

Ačkoli nakonec neskončili ve svém vysněném domě, přesto se jim podařilo vytvořit kouzelný interiér

Retro dekorace i nábytek, vintage kousky z bazarů, ale také obrazy současných umělců. To všechno najdeme v jinak tradiční vilce ze sedmdesátých let.
mariannebydleni.cz

Zdroj informací: Pavel Černý, @ateliermujdomov, instagram.com/ateliermujdomov

Zdroj článku

Související články

Proměny
Zelený strop a červené topení:  Proměna dřív fádní jídelní v originální místo plné pozitivní atmosféry

Zelený strop a červené topení: Proměna dřív fádní jídelní v originální místo plné pozitivní atmosféry

Proměny
Proměna kuchyně a jídelny: Majitelka chtěla, aby interiér působil romanticky, ale ne naivně, útulně, a přitom funkčně

Proměna kuchyně a jídelny: Majitelka chtěla, aby interiér působil romanticky, ale ne naivně, útulně, a přitom funkčně

Proměny
Proměna nudné předsíně na pražském Žižkově: Pryč je úzká nudle s bílými stěnami

Proměna nudné předsíně na pražském Žižkově: Pryč je úzká nudle s bílými stěnami

Proměny
Proměnili dětský pokoj tak, že už z něj děti nechtějí vůbec vytáhnout paty

Proměnili dětský pokoj tak, že už z něj děti nechtějí vůbec vytáhnout paty