Recept na buchty princezny ze mlejna
Seznam potřebných surovin
Těsto:
- 520 g hladké mouky
- 260 g mléka
- 120 g sádla
- 80 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 1 velká špetka soli
- 30 g čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného (7 g)
Tvarohová náplň:
- 250 g tvarohu v kostce
- 50 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 10 g kukuřičného škrobu
- 10 ml rumu
- vanilka (dle chuti)
- citrónová kůra (dle chuti)
Maková náplň:
- 180 ml mléka
- 120 g mletého máku
- 60 g krupicového cukru
- 90 g povidel
- 1 lžíce rumu
- 1/2 lžičky skořice
Máslo na potření pekáče a buchet
Jak na to:
Do misky rozdrobíme droždí, přidáme 100 ml vlažného mléka, 1 lžičku cukru a 1 lžičku mouky, odebrané z celkového množství. Vše společně promícháme a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut. Pokud použijeme sušené droždí, vysypeme ho do misky s vlažným mlékem a necháme 10 minut aktivovat. Do mísy prosejeme zbytek mouky a přidáme vejce, sádlo, zbytek cukru a větší špetku soli. Za pomoci robota důkladně hněteme alespoň 10 minut, až vznikne vláčné nelepivé těsto. Mísu s těstem přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem. Mezitím připravíme makovou náplň, aby stihla vychladnout. Do vroucího mléka s rumem vsypeme mák a cukr a za stálého míchání vaříme přibližně 5-10 minut. Poté odstavíme, vmícháme povidla se skořicí a necháme vychladnout. V misce důkladně promícháme tvaroh, moučkový cukr, žloutky, kukuřičný škrob, rum, vanilku a citronovou kůru. Pekáč o velikosti asi 30x40 cm důkladně vymažeme máslem. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu. Krátce prohněteme a rovnoměrně rozdělíme na 24 kousků. Rukama nebo malým válečkem vytvoříme z těsta placky a do středu každého kousku dáme plnou lžičku náplně. Okraje každé placky důkladně spojíme k sobě, aby v uzlíčku nezůstaly žádné otvory, a vytvarujeme buchty. Vytvarované buchty položíme spojem dolů na vymazaný pekáč a důkladně je ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem, aby se po upečení daly dobře oddělit. Mezi jednotlivými buchtami necháváme rozestupy asi 1-2 cm. Pekáč vložíme do trouby, pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme dalších 30-40 minut do zlatohněda. Buchty pěkně nabudou a vyplní mezery, takže z pekáčku se na nás usmějí pěkně buclaté tvary. Pekáč vyjmeme z trouby a buchty necháme vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.