Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Droždí pod lupou: Na co se hodí čerstvé droždí a kdy raději použít sušené

Droždí je nezbytnou součástí mnoha receptů, ať už pečete chléb, koláče nebo připravujete kynutá těsta. Často se však nabízí otázka, kdy použít čerstvé a kdy sušené droždí, abyste dosáhli těch nejlepších výsledků. Poradíme, které vybrat!

Jana Szkrobiszová | 17. 10. 2024

Droždí je mikroorganismus používaný v kuchyni zejména pro své fermentační schopnosti, tedy přeměnu cukrů na oxid uhličitý a alkohol. Je nezbytné zejména při výrobě kynutých těst, kde oxid uhličitý vytváří bubliny v těstě, což vede ke zvětšení jeho objemu a nadýchané struktuře. Droždí se v kuchyni využívá ve třech hlavních formách, a to jako čerstvé lisované droždí, které má krátkou trvanlivost a musí být skladováno v chladu, sušené instantní droždí, které má delší trvanlivost a používá se v menším množství, a pivovarské či pekařské droždí, které se specificky využívá buď při výrobě alkoholických nápojů, nebo v pekařství. Droždí je také významným zdrojem vitamínů skupiny B. Jak ho správně používat?

Mohlo by se vám líbit

Návod na přípravu domácího jogurtu s probiotiky bez jogurtovače

Zdravá střeva jsou základním stavebním kamenem naší imunity. Pokud se o ně správně staráme, mohou nás odměnit zdravím, dobrou náladou a vyšší energií. Kvalitní probiotika obsažená v jogurtu, mohou pomoci udržet rovnováhu střevní mikroflóry. Jak si takový elixír připravit doma?
marianne.cz

Kdy použít sušené a kdy čerstvé droždí

Klíčovou ingrediencí každého skvělého receptu, ať už na sladké pečivo nebo na chleba, je droždí, neboli kvasnice. Ať už použijete čerstvé (živé) nebo sušené droždí, výsledkem bude krásně nadýchané kynuté těsto. Čerstvé droždí, které má podobu světlé, měkké kostky, se rychle aktivuje a dodává pečivu bohatší chuť. Hodí se proto do tradičních receptů, jako jsou vánočky a kynuté buchty. Nevýhodou čerstvého droždí je jeho krátká trvanlivost a potřeba skladování v lednici. Sušené droždí má delší trvanlivost, díky tomu se snadno skladuje a vydrží mnohem déle. Sušené droždí však může vyžadovat delší dobu kynutí a jeho chuť nemusí být tak plná jako u čerstvého droždí.

Info ikona
Sušené a živé droždí

Tipy pro úspěšné pečení s droždím

Volba mezi živým a sušeným droždím závisí především na osobních preferencích a druhu receptu. Může se ale stát, že v situaci, kdy potřebujete použít čerstvé droždí, ho zrovna nemáte po ruce, a musíte nahradit sušeným. Jak správně přepočítat množství, aby byl výsledek pečení stejně dokonalý? Jednoduché pravidlo říká, že 1 kostka čerstvého droždí (42 g) odpovídá 14 g sušeného droždí, tedy v poměru 1:3. Ať už použijete jakýkoliv typ droždí, je důležité dodržet několik zásad, vždy zkontrolujte datum spotřeby, aktivujte droždí ve vodě o teplotě kolem 35 °C a nechte těsto dostatečně vykynout.

Čtěte také: Jak udržet kuchyňské povrchy čisté a zářivé bez chemikálií: Domácí čistič, který si poradí s mastnotou i skvrnami

Kuchyně je srdcem domova. Ve spoustě domácností neslouží jen pro přípravu jídla, ale také k posezení s rodinou a přáteli. Udržení čistoty v kuchyních ale bývá skutečná výzva, zvláště pokud se bráníme přílišnému používání chemických prostředků. Jak si efektivní čistič vyrobit jednoduše doma?
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Tajemství bramboračky jako od našich babiček: Staročeský recept, který zvládne každý

Tajemství bramboračky jako od našich babiček: Staročeský recept, který zvládne každý

Dobrý nápad
Vyzkoušejte křehké svatomartinské rohlíčky: Tradiční pochoutka, která zahřeje na duši

Vyzkoušejte křehké svatomartinské rohlíčky: Tradiční pochoutka, která zahřeje na duši

Dobrý nápad
Aromatický hřebíček pomáhá od bolesti zubů: Poradíme, jak vyrobit domácí hřebíčkový olej

Aromatický hřebíček pomáhá od bolesti zubů: Poradíme, jak vyrobit domácí hřebíčkový olej

Dobrý nápad
Dokonale propečená svatomartinská husa: Tajemství tradiční pochoutky, která ovládne nejen sváteční stůl

Dokonale propečená svatomartinská husa: Tajemství tradiční pochoutky, která ovládne nejen sváteční stůl

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + SADA GREEN IDEA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + SADA GREEN IDEA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit