Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Jak si snadno připravit fantastickou pochoutku: Staročeská hrušková povidla tety Elišky, nejlepší s vdolky

Recept inspirovaný podzimním ovocem přináší jedinečné spojení chutí, které zahřejí a potěší v chladnějších dnech. Díky jednoduché přípravě a použití čerstvých ingrediencí vykouzlíte během chvíle lahodnou pochoutku.

Jana Szkrobiszová | 2. 10. 2024

Tato lahodná pochoutka pochází z malebné vesničky nedaleko Plzně, kde výborná pekařka a cukrářka zkouší neustále nové recepty. Hrušková povidla připravovaná z podzimních hrušek, ještě lépe z máslovek, jsou perfektním podzimním doplňkem k lívanečkům či palačinkám nebo jako náplň do ovocných knedlíků. Připravte si do své spíže lahodné pochoutky nejen ze sezónního ovoce, které potěší svou chutí a jednoduchou přípravou.

Mohlo by se vám líbit

Džem z višní od sympatické ženy, jejíž marmelády chutnají i britské královně

Když dala Jozefína Růžičková vale korporátu a přestěhovala se z Prahy za manželem do jižních Čech, přemýšlela, čím se tu bude zabývat. V její rodině se odjakživa zavařovalo, takže se rozhodla, že zkusí zúročit rodinné zkušenosti a začala se věnovat výrobě domácích džemů. Pro jejich přípravu totiž stačí mít jen kvalitní ovoce, cukr a případně trochu přírodního pektinu.
marianne.cz

Nejlepší jsou jako doplněk ke vdolkům 

Tento tradiční recept lze připravit nejen z hrušek, ale i z jablek, které skvěle využijete ovoce z poslední sklizně ze zahrady. Skvěle se hodí k čerstvým lívancům. Jako třešničku na dortu naše cukrářka doporučuje připravit tvaroh, který vyšleháte s vanilkovým cukrem a 1 dcl mléka, dokud nevznikne krémově hladká směs.Tu pak spolu s povidly přidejte na čerstvě upečené vdolečky. Pokud chcete chuť ještě více zvýraznit, přidejte do tvarohu špetku skořice nebo nastrouhané citronové kůry pro jemný citronový nádech.

Info ikona
 Jak snadno připravit fantastickou pochoutku staročeská hrušková povidla

Co budete potřebovat?

  • 3 kg hrušek, ideálně podzimních nebo máslových
  • 0,5–0,75 kg cukru (množství cukru upravte podle sladkosti hrušek)
  • hrst rozinek
  • 1 dcl rumu
  • 2 dcl vody

Jak na to?

Hrušky nakrájejte na malé kostičky a vložte je do hrnce spolu s cukrem a rozinkami. Přilijte 2 dcl vody a za občasného míchání vařte na mírném ohni přibližně 2 hodiny, dokud se veškerá voda nevypaří a hrušky nezměknou. Pokud preferujete jemnější strukturu povidel, můžete směs rozmixovat ponorným mixérem. Před dokončením přidejte 1 dcl rumu, který dodá jemnou vůni a z povidel se odpaří. Horkou směs ihned plňte do čistých skleniček, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte je vychladnout pod ručníkem do druhého dne, aby se zavařily.

Mohlo by se vám líbit

Banánové lívance: Připravte chutnou a zdravou snídani, na níž si pochutnají i děti

Banánové lívance jsou oblíbenou dobrotou, která v sobě propojuje zdravé suroviny a skvělou chuť. Hodí se ke snídani, svačině i jako dezert. Připravte je podle následujícího receptu a přesvědčte se, že si pochutná celá rodina.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Dost vypečený nápoj, co vás zahřeje až po konečky prstů

Dost vypečený nápoj, co vás zahřeje až po konečky prstů

Dobrý nápad
Zima bez stresu: Rituály, které připomenou vůně z dětství a vrátí vytoužený klid

Zima bez stresu: Rituály, které připomenou vůně z dětství a vrátí vytoužený klid

Dobrý nápad
Dopřejte si v interiéru zdravější vzduch: Věřte síle rostlin, se svíčkami opatrně, fontánku zvládnete i vyrobit

Dopřejte si v interiéru zdravější vzduch: Věřte síle rostlin, se svíčkami opatrně, fontánku zvládnete i vyrobit

Dobrý nápad
Plamínky svíček k Vánocům patří: Pro boj se skvrnami od vosku naštěstí existují osvědčené rady

Plamínky svíček k Vánocům patří: Pro boj se skvrnami od vosku naštěstí existují osvědčené rady

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 999 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit