Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Švestkové buchty jako od babičky: Vyzkoušejte náš recept

Kdo by neměl rád švesťáky od babičky, viďte? A právě teď je ta nejlepší doba si na ně zavzpomínat ve vlastní kuchyni. Švestky totiž zrovna dozrávají.

Jana Bitalová | 17. 08. 2024

Kynuté buchty jsou už tradičním moučníkem. Kdysi na ně však hospodyňky nepoužívaly droždí, ale kvas. Mouka zase pocházela z místního mlýna, mléko, máslo i vajíčka z vlastního chovu krav a slepic. Buchty se pak plnily třeba tvarohem, mákem, povidly a právě i ovocem... zkrátka tím, co zrovna bylo dostupné.

Pec, ve které se pekly nejen buchty, ale i další dobroty, byla vytápěná dřevem. Nebylo to s ní samozřejmě tak snadné jako s našimi elektrickými troubami. Nestačilo otočit knoflíkem a nastavit požadovanou teplotu, ale musela se správně nahřát. Hospodyňky ovšem věděly, jak na to.

Mohlo by se vám líbit

Cuketový perník má mnoho podob. Upečte si ho v té, která vám bude nejvíc chutnat

Cuketa je zajímavá tím, že z ní připravíte slané i sladké pokrmy. A právě jedním z nich je cuketový perník, jenž navíc ozvláštníte mnoha způsoby.
marianne.cz

Recept na kynuté buchty se švestkami

Co budete potřebovat?

  • 500 g pšeničné polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 25 g droždí
  • 75 g krupicového cukru
  • 75 g rozehřátého  másla 
  • 2 žloutky
  • kůra z jednoho citronu
  • ½ čajové lžičky soli
  • 36 ks švestek (vypeckovaných, rozpůlených)
  • cukr na posypání švestek
  • skořice na posypání švestek
  • moučkový cukr na poprášení

Jak na to?

Těsto připravíte tak, že do prosáté mouky uděláte důlek, nalijete do něj trochu vlažného mléka, přidáte droždí a lžíci cukru. Počkáte 15 minut, než vzejde kvásek.

Poté přimícháte zbytek cukru a mléka, máslo, žloutky, citronovou kůru a sůl, a vypracujete těsto. Necháte ho kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozválíte na tloušťku 1,5 cm a nakrájíte na čtverce o velikosti 7 cm. Na každý čtverec položíte tři půlky švestek (řeznou stranou nahoru), posypete je cukrem a skořicí, a přikryjete dalšími třemi půlkami švestek. Spojíte protilehlé rohy těsta, pevně je stiskněte a vytvarujte buchty.

Buchty potřete rozpuštěným máslem ze všech stran a vyskládáte těsně vedle sebe do vymazaného pekáče. Pečete při 180 °C, dokud nebudou mít zlatavou barvu. Pak už jenom posypete moučkovým cukrem a je hotovo.

Čtěte také: Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Možná jste až dosud znali bramborové knedlíky plněné jen uzeným, ale nasladko jsou snad ještě lepší. Ovocné knedlíky z bramborového těsta můžete plnit jakýmkoliv oblíbeným ovocem, stejně jako knedlíky kynuté. My vyzkoušeli švestkové, ale stejně výborné jsou i meruňkové, nebo třeba jahodové. Recept na ovocné knedlíky je pro čtyři osoby, ale jsou tak báječné, že uvedené množství příště jistě znásobíte.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Přikrmování lesní zvěře má jasná pravidla: Bez jejich respektování je lepší neplést se myslivcům do práce

Přikrmování lesní zvěře má jasná pravidla: Bez jejich respektování je lepší neplést se myslivcům do práce

Dobrý nápad
Dost vypečený nápoj, co vás zahřeje až po konečky prstů

Dost vypečený nápoj, co vás zahřeje až po konečky prstů

Dobrý nápad
Zima bez stresu: Rituály, které připomenou vůně z dětství a vrátí vytoužený klid

Zima bez stresu: Rituály, které připomenou vůně z dětství a vrátí vytoužený klid

Dobrý nápad
Dopřejte si v interiéru zdravější vzduch: Věřte síle rostlin, se svíčkami opatrně, fontánku zvládnete i vyrobit

Dopřejte si v interiéru zdravější vzduch: Věřte síle rostlin, se svíčkami opatrně, fontánku zvládnete i vyrobit

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 999 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit