Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Zavařte švestky snadno v troubě bez zavařovacího hrnce: Budou jako čerstvé

Vzpomínáte na chuť a vůni švestkových kompotů od babičky? Zavařit si švestky přírodně a tradičně, aby si zachovaly chuť léta, není vůbec složité. Klíčem k úspěchu jsou čerstvé, zralé, ale stále pevné plody bez jakéhokoliv poškození. S našimi postupy si připravíte ty nejlepší švestkové pochoutky, které vám budou dělat radost celou zimu.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Nikola Zatloukalová | 20. 08. 2025

Jak na výběr a přípravu švestek?

Základem úspěchu jsou kvalitní suroviny. Vybírejte jen zralé, pevné a zdravé švestky. Jakékoli nahnilé, otlučené nebo napadené plody bez milosti vyřaďte, jinak by se mohla celá várka zkazit. Vybrané švestky pečlivě omyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte. Menší odrůdy můžete s klidem zavařit i v celku.

Švestky ve vlastní šťávě: Chuť léta bez cukru

Pro milovníky čisté chuti ovoce je ideální zavařování bez přidaného cukru a nálevu. Do čistých, vyvařených sklenic skládejte rozpůlené švestky řeznou stranou dolů. Sklenice neplňte úplně po okraj, protože plody pustí vlastní šťávu. Následně sklenice pečlivě uzavřete a sterilizujte při 85 °C přibližně 25 minut. Pro zvýraznění chuti můžete do každé sklenice přidat lžičku kvalitního rumu. Takto připravené švestky jsou skvělou zásobou na zimní koláče, buchty nebo ovocné knedlíky.

Info ikona

Klasický kompot s vůní koření

Pokud si chcete na švestkách pochutnat jen tak, připravte si voňavý kompot. Na zhruba čtyři velké sklenice budete potřebovat asi 2 kg švestek, litr vody a 180 g třtinového cukru, jehož množství můžete upravit podle sladkosti ovoce. O nezaměnitelnou vůni se postará koření – přidejte dva až tři svitky celé skořice, několik hřebíčků a kousek vanilky. Nejprve si připravte nálev tak, že v hrnci krátce povaříte vodu s cukrem a kořením. Mezitím si do sklenic naskládejte omyté a vypeckované půlky švestek, zalijte je horkým nálevem a dobře uzavřete. Sterilizujte buď v zavařovacím hrnci při 85 °C po dobu 25 minut, nebo v troubě předehřáté na 150 °C asi 20 minut. Pro extra svěžest můžete do nálevu přidat pár kapek citronové šťávy.

Poctivá povidla jako od babičky

Tradiční švestková povidla nepotřebují žádnou chemii. Stačí vypeckované švestky rozmixovat, smíchat s trochou octa a cukru podle chuti a nechat do druhého dne odležet. Poté je na velmi mírném plameni vařte 4 až 6 hodin bez míchání. Když povidla zhoustnou, plňte je ještě horká do čistých sklenic. Na povrch můžete kápnout trochu rumu pro konzervaci a vůni. Sklenice pevně uzavřete a buď krátce zavařte (10 minut při 80 °C), nebo je jednoduše otočte dnem vzhůru a nechte takto vychladnout.

Mohlo by se vám líbit

Když v kuchyni zavoní švestky: Připravte je jako měšťané nebo venkovské hospodyně

Zrovna dozrávají švestky, a tak je načase s nimi kouzlit v kuchyni. Kromě dobrot, které rovnou sníme, je můžeme uchovat i na později.
marianne.cz

Snadné zavařování v troubě

Pokud nemáte zavařovací hrnec, skvěle poslouží i obyčejná trouba. Naplněné a uzavřené sklenice postavte na hlubší plech vyložený starou utěrkou, aby nepopraskaly. Na plech nalijte asi dva centimetry horké vody a vložte do trouby předehřáté na 150 °C. Sterilizujte přibližně 20 minut. Po sterilizaci nechte sklenice zcela vychladnout, ideálně otočené víčkem dolů. Poté je uložte na tmavé, chladné a suché místo, například do sklepa nebo spíže. Správně zavařené švestky vám bez problémů vydrží až do další sklizně. Zavařování švestek je snadnější, než se zdá. Ať už se rozhodnete pro švestky ve vlastní šťávě, voňavý kompot nebo poctivá povidla, tradiční postupy bez zbytečné chemie vždy zaručí tu nejlepší chuť. Uchovejte si kousek léta ve sklenici a užijte si ho i během chladných zimních měsíců.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×