Snadné zavařování v troubě
Pokud nemáte zavařovací hrnec, skvěle poslouží i obyčejná trouba. Naplněné a uzavřené sklenice postavte na hlubší plech vyložený starou utěrkou, aby nepopraskaly. Na plech nalijte asi dva centimetry horké vody a vložte do trouby předehřáté na 150 °C. Sterilizujte přibližně 20 minut. Po sterilizaci nechte sklenice zcela vychladnout, ideálně otočené víčkem dolů. Poté je uložte na tmavé, chladné a suché místo, například do sklepa nebo spíže. Správně zavařené švestky vám bez problémů vydrží až do další sklizně. Zavařování švestek je snadnější, než se zdá. Ať už se rozhodnete pro švestky ve vlastní šťávě, voňavý kompot nebo poctivá povidla, tradiční postupy bez zbytečné chemie vždy zaručí tu nejlepší chuť. Uchovejte si kousek léta ve sklenici a užijte si ho i během chladných zimních měsíců.