Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Kynuté ovocné knedlíky? Klasika, která může být pokaždé trochu jiná

Variant ovocných knedlíků i jejich dochucení na talíři je spousta. Na konci příprav je ovšem jídlo zbožňované nejen dětmi, ale i mnohými dospělými. V dnešním receptu volíme kynuté těsto a sypeme strouhaným tvarohem, který ladí s jahodami a přímo skvělou kombinaci tvoří s meruňkami.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 9. 08. 2025

Kulaté knedlíky s ovocem rozhodně nejsou celosvětový fenomén. Podobné jako u nás se dělají víceméně jen na Slovensku, v Polsku, v Rakousku a v Bavorsku. A sypání strouhaným tvrdým tvarohem je specifické pro Česko. Sypeme jím jak knedlíky z tvarohového těsta, tak i ty kynuté. Příbuznou alternativou je měkký tvaroh, popřípadě kysaná smetana nebo hustý jogurt. Když odmyslíme čas v případě kynutí těsta, tak příprava ovocných knedlíků netrvá dlouho a samotné vaření dokonce jen několik minut.  Vařit je můžeme dvěma způsoby. Prvním je vaření ve vodě, kdy do mírně osolené vroucí vody knedlíky vložíme. Druhým způsobem je vaření na páře. Cedník pomastíme nebo vyložíme propíchaným pečicím papírem a postavíme na hrnec s vroucí vodou. Vložíme knedlíky a zaklopíme pokličkou. Po uvaření je propíchneme vidličkou, aby unikla pára.

Mohlo by se vám líbit

Výborné ovocné knedlíky, které nepotřebují mnoho času ani zkušeností v kuchyni

Ovocné knedlíky u nás patří mezi velmi oblíbená tradiční jídla. Nejčastěji se připravují z kynutého nebo z tvarohového těsta. Dnešní recept je na jednoduché, rychlé a velmi chutné tvarohové, které zvládne i začátečník.
marianne.cz

Když nemáte chuť na tvaroh

V Rakousku je časté sypání ovocných knedlíků strouhankou s cukrem nebo obalování v této směsi. Pokud byste to chtěli zkusit, stačí jemná strouhanka (lze jí dodat chuť skořicovým nebo vanilkovým cukrem), dokřupava osmažená na másle. Místo strouhanky je možné použít i rozmixované sušenky přelité máslem. Výborné je také sypání z perníku na strouhání. Pro příznivce zdravějších variant nebo lidi s bezlepkovou dietou je tu posypka z ořechů, mandlí nebo oříškového mixu. Ořechy je nejlepší lehce opéct, rozmixovat a smíchat s třtinovým nebo kokosovým cukrem. K některým druhům ovoce (např. maliny, broskve) můžete vyzkoušet také strouhaný kokos. A na co se nejlépe hodí mletý mák s cukrem, přelitý máslem? Samozřejmě na klasické švestkové!

 

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Váhu nepotřebujete. Dnešní skvělý ovocný koláč je "hrníčkový"

Oproti loňsku letošní léto není skoupé na úrodu a nabízí nám v rychlém sledu různé druhy dozrávajícího ovoce. Ideální čas na pečení sladkých dobrot. Jste na chatě a nemáte po ruce váhu? Nevadí. Dnešní recept na ovocný koláč je hrníčkový.
marianne.cz

Recept na kynuté knedlíky s ovocem

Seznam potřebných surovin

(3 porce)

Těsto:

  • 300 g hrubé mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 0,5 hrnku mléka (dle potřeby)
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce másla
  • 1 žloutek
  • 1 špetka soli

Na plnění:

  • ovoce 

Na dohotovení:

  • tvrdý tvaroh (nastrouhaný)
  • moučkový cukr
  • máslo

Jak na to:

Droždí zasypeme cukrem, zalijeme částí vlažného mléka a necháme vzejít kvásekVe zbytku vlažného mléka rozmícháme žloutek. Do mouky vmícháme špetku soli a následně i kvásek. Poté mléko se žloutkem a rozpuštěné, ale vlahé máslo. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynoutPo vykynutí vyválíme váleček a ukrajujeme kousky. Do těch balíme zvolené kousky ovoce. Opět necháme vykynout. Knedlíky vložíme do vařící vody a vaříme je asi 4-6 minut. Tento čas je orientační, záleží na velikosti knedlíků. Knedlíky v průběhu vaření vyplavou, potom je otočíme. Vyndáme je děrovanou naběračkou a propícháme, aby unikla pára. Podáváme se strouhaným tvrdým tvarohem, cukrem a polité rozpuštěným máslem nebo s posypkou podle své volby či druhu ovoce.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×