Recept na kynuté knedlíky s ovocem
Seznam potřebných surovin
(3 porce)
Těsto:
- 300 g hrubé mouky
- 10 g čerstvého droždí
- 0,5 hrnku mléka (dle potřeby)
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce másla
- 1 žloutek
- 1 špetka soli
Na plnění:
Na dohotovení:
- tvrdý tvaroh (nastrouhaný)
- moučkový cukr
- máslo
Jak na to:
Droždí zasypeme cukrem, zalijeme částí vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Ve zbytku vlažného mléka rozmícháme žloutek. Do mouky vmícháme špetku soli a následně i kvásek. Poté mléko se žloutkem a rozpuštěné, ale vlahé máslo. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout. Po vykynutí vyválíme váleček a ukrajujeme kousky. Do těch balíme zvolené kousky ovoce. Opět necháme vykynout. Knedlíky vložíme do vařící vody a vaříme je asi 4-6 minut. Tento čas je orientační, záleží na velikosti knedlíků. Knedlíky v průběhu vaření vyplavou, potom je otočíme. Vyndáme je děrovanou naběračkou a propícháme, aby unikla pára. Podáváme se strouhaným tvrdým tvarohem, cukrem a polité rozpuštěným máslem nebo s posypkou podle své volby či druhu ovoce.