Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Koláč z toho, co spižírna dala: Tady hrají prim tvaroh, mák, povidla, ořechy a jablka

Není náhodou, že se tomuto koláči říká štědrák. Snoubí v sobě totiž chutě několika náplní, které z koláčů běžně známe. Vyzkoušejte ho a uvidíte, že si pochutnáte.

Jana Bitalová | 2. 08. 2024

Koláče lidé pekli už v době starověku. Třeba v Egyptě měly podobu jednoduchých placek, které se sladily medem nebo datlemi. Řekové a Římané rádi používali med, ořechy a různé druhy mouky.

Ve středověké Evropě se koláče pekly především v klášterech a na hradech, byly často plněné ovocem nebo dokonce masem. Když potom začal dovoz nových surovin z Ameriky, mohly se proměnit i recepty na koláče na takové, jaké známe dnes.

Mohlo by se vám líbit

Nejjednodušší borůvkový koláč vás nadchne snadnou přípravou i chutí

Borůvkové koláče jsou oblíbenou klasikou, která chutná malým i velkým strávníkům. Upečte ho proto a pochutnejte si s rodinou a přáteli.
marianne.cz

Skutečně štědrý koláč

Štědrák má kořeny na severovýchodě Čech a Slovensku, přičemž se pekl například o Vánocích nebo jiných při jiných významných událostech. Vy si ho ale klidně dopřejte třeba k nedělní kávě nebo prostě jen tak ve všední den. 

Základem je kynuté těsto, které od sebe odděluje hned několik druhů náplní, a to tvarohové, makové, ořechové a povidlové. Možností je ale také použití marmelády nebo jablek. Záleží na vašich chutích, jakou kombinaci zvolíte.

Mohlo by se vám líbit

Tomuhle moučníku se říká „nebe v hubě“. Přesvědčte se, zda je opravdu tak dobrý

„Hmm, to je nebe v hubě,“ má zaznít po ochutnání řezů, ve kterých se propojuje chuť ořechů a medu. Vyzkoušejte, jestli to tak opravdu funguje.
marianne.cz

Jak na štědrák?

Základem tohoto koláče je kynuté těsto, na které budete potřebovat:

  • 125 ml vlažného plnotučného mléka
  • 125 ml vlažné vody
  • 7 g sušeného droždí (1 balíček)
  • 55 g krupicového cukru
  • 4 polévkové lžíce rozpuštěného a lehce zchladlého másla + další na potření
  • 1 žloutek
  • 1,5 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 340 g hladké pšeničné mouky + na poprášení
  • 2 špetky soli (cca 1/2 zarovnané lžičky)

Smíchejte vlažné mléko s vlažnou vodou, přidejte sušené droždí a špetku cukru. Nechte tuto směs asi 5 minut na teplém místě, aby droždí vzešlo.

V jiné misce prošlehejte rozpuštěné máslo, žloutek a vanilkový extrakt. Ve velké míse smíchejte mouku, zbývající cukr a sůl. Přidejte máslovo-žloutkovou směs a kvásek a dřevěnou vařečkou vypracujte měkké těsto.

Těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a hněťte ho, dokud nebude hladké a přestane se lepit, což zabere asi 6 minut. Vytvořte z něj kouli.

Vymažte mísu máslem, vložte do ní těsto a otočte, aby se celé obalilo v tuku. Zakryjte mísu potravinářskou fólií a nechte těsto na teplém místě kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem, což trvá asi 1 hodinu a 15 minut.

Info ikona
Koláč.

Vyklopte těsto na pracovní plochu, rychle ho propracujte, abyste odstranili vzduch, a znovu vytvarujte do koule. Potřete lehce máslem velký kus potravinářské fólie a zabalte do něj těsto. Dejte těsto do mísy, kterou pevně zakryjte další fólií, a vložte do ledničky alespoň na 4 hodiny, nebo klidně přes noc.

Předehřejte troubu na 170 °C. Pekáč o rozměrech přibližně 25 x 35 cm vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto rozdělte na pracovní ploše na 5 částí (4 větší a 1 menší na mřížku). Větší kusy těsta vyválejte na pomoučené ploše na velikost dna pekáče, menší kousek vyválejte natenko.

Do připraveného pekáče položte první kus těsta a rovnoměrně jej potřete makovou náplní. Na ni dejte další plát těsta a takto opakujte se všemi náplněmi. Poslední, menší kus těsta nakrájejte na tenké proužky a vyskládejte je nahoře do tvaru mřížky. Do každého vzniklého kosočtverce vložte jednu nebo více rozinek podle chuti. Koláč pečte přibližně 90 minut (po hodině začněte kontrolovat, a pokud by povrch příliš rychle tmavnul, volně pekáč zakryjte alobalem). Po upečení potřete mřížku rozpuštěným máslem.

Mohlo by se vám líbit

Tvarohové šátečky máte hotové za chvilku. A stejně rychle také zmizí

Tvarohové šátečky z listového těsta jsou oprávněně oblíbeným dezertem. Navíc jejich příprava nezabere moc času a obejdou se bez kynutí. Tak je určitě vyzkoušejte.
marianne.cz

Jak na jednotlivé náplně?

TVAROHOVÁ NÁPLŇ

Utřete 250 g měkkého polotučného tvarohu s 40 g vanilkového cukru, přidejte 2 žloutky, 20 g másla a špetku soli. Směs jemně promíchejte, aby tvaroh nezřídnul a nevytekl z koláčů. Plňte koláče pomocí cukrářského sáčku a ozdobte rozinkou.

POVIDLOVÁ NÁPLŇ

400 g švestkových povidel rozmíchejte s 50 g moučkového cukru, 25 ml rumu a špetkou mletého badyánu. Pokud jsou povidla příliš řídká, zahustěte je strouhaným perníkem nebo pudinkem.

OŘECHOVÁ NÁPLŇ

Rozpusťte 40 g másla v kastrůlku a lehce opečte 150 g jemně mletých ořechů (nejlépe vlašských). Přidejte 150 g moučkového cukru, promíchejte a chvíli ještě pražte, dávejte pozor, aby cukr nezkaramelizoval a nezhořkl. Přilijte 50 ml mléka, promíchejte a nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte 3 žloutky. 
 

MAKOVÁ NÁPLŇ

Smíchejte 250 ml mléka a 200 g máku v kastrůlku a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut, dokud mák nezměkne, za občasného míchání. Přidejte 20 g vanilkového cukru, 40 g moučkového cukru, 40 g medu, 100 g švestkových povidel a špetku mletého hřebíčku. Nechte vychladnout a vmíchejte 50 ml rumu. Pokud je náplň příliš tekutá, zahustěte ji povidly.

JABLEČNÁ NÁPLŇ

Oloupejte a nastrouhejte 1/2 kg jablek. K nastrouhaným jablkům přidejte hrst rozinek, lžíci rumu, pár kapek citronové šťávy a cukr podle chuti a sladkosti jablek. Můžete přidat i vanilkový cukr a lžičku skořice.

Čtěte také: Karamelový nanuk od Lunaru

Když doma začnou černat banány, dají se nakrájet do mrazáku na pozdější přípravu smoothie. Jenže mrazák není bezedný a rychle se plní. Pokud máte stejný problém, máme pro vás skvělý tip, co s tím. Připravte karamelové nanuky podle receptu Lelí a Jakuba Hnidákových z Nanuků Lunar, ty se v mrazáku dlouho neohřejí, tedy vlastně neochladí. 
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Přikrmování lesní zvěře má jasná pravidla: Bez jejich respektování je lepší neplést se myslivcům do práce

Přikrmování lesní zvěře má jasná pravidla: Bez jejich respektování je lepší neplést se myslivcům do práce

Dobrý nápad
Dost vypečený nápoj, co vás zahřeje až po konečky prstů

Dost vypečený nápoj, co vás zahřeje až po konečky prstů

Dobrý nápad
Zima bez stresu: Rituály, které připomenou vůně z dětství a vrátí vytoužený klid

Zima bez stresu: Rituály, které připomenou vůně z dětství a vrátí vytoužený klid

Dobrý nápad
Dopřejte si v interiéru zdravější vzduch: Věřte síle rostlin, se svíčkami opatrně, fontánku zvládnete i vyrobit

Dopřejte si v interiéru zdravější vzduch: Věřte síle rostlin, se svíčkami opatrně, fontánku zvládnete i vyrobit

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 999 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit