Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Lahodná chuť, kouzelná vůně a snadná příprava: Skořicový trhací chléb nebudete dělat naposled

Cesta skořice od starověkých civilizací až po moderní kuchyně je důkazem její nadčasové popularity. Celosvětové oblíbenosti se těší například skořicové šneky. Sbíhají se vám sliny při představě té chuti a vůně, ale byli byste vděčni za variantu jednodušší na přípravu? Vyzkoušejte skořicový trhací chléb, nebudete litovat!

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 18. 10. 2025

Skořice, lahodné a výrazně aromatické koření, okouzluje chuťové pohárky a láká kulinářské smysly už po staletí. Její široké možnosti použití i četné zdravotní přínosy z ní činí oblíbenou ingredienci sladkých i slaných pokrmů po celém světě. Bohatá historie skořice sahá tisíce let do minulosti a její používání lze vysledovat až do starověkého Egypta. Do západního světa se, stejně jako další koření, dostala obchodními cestami a stala se nedílnou součástí různých kultur a kuchyní. Byla vysoce ceněna na Blízkém východě i v Evropě, kde byla považována za luxusní zboží, a dokonce se používala jako platidlo. Písemná svědectví z prvního století našeho letopočtu uvádějí, že tři sta padesát gramů skořice stálo až pět kilogramů stříbra. Také se má za to, že toto koření bylo jedním z hlavních důvodů bojů Nizozemska, Portugalska a Francie v sedmnáctém století o nároky na Cejlon, který produkoval výhradně skořici.

Mohlo by se vám líbit

Skvělý tip na sladkou jablečnou pochoutku: Potřebujete jen čtyři suroviny a půl hodinky času

S úrodou českých jablek to letos vypadá dobře, má být i mírně nadprůměrná. Také sklízíte? Nebo už jste dokonce unavení ze složitého pečení, popřípadě z výroby domácích moštů, kompotů a marmelád? Pak můžete zkusit tip na jednoduchý, velmi rychlý a zároveň skvělý jablečný donut.
marianne.cz

Skořice je koření nekonečných možností

Skořice pochází z vnitřní kůry stromů patřících do rodu Cinnamomum. Dva hlavní druhy jsou cejlonská skořice a kasie pravá. Cejlonská, známá také jako „pravá skořice“, se dnes pěstuje především na Srí Lance, zatímco kasie pravá se běžněji vyskytuje v Číně, Indonésii a dalších částech jihovýchodní Asie. Kromě příjemné chuti a vůně nabízí skořice řadu zdravotních výhod. Je známá mimo jiné svými protizánětlivými účinky a antioxidačními vlastnostmi, které mohou pomoci zlepšit zdraví srdce a snížit riziko chronických onemocnění. Protože možnosti využití skořice v gastronomii jsou velmi různorodé a pestré, stala se z ní nepostradatelná a oblíbená součást řady sladkých i slaných pokrmů. Při pečení sladkostí dodává sušenkám, dortům a koláčům teplo a hloubku. Ve slaných pokrmech je skořice výborným základem například u blízkovýchodní a indické kuchyně, kterým dodává jedinečnou a exotickou chuť. Skořicí si můžete také ochutit ovesné vločky, jogurt, ale třeba i kávu. A jestli už vás právě teď ovládla neodbytná představa skořicového aroma a navíc chuť na něco sladkého, rozhodně doporučujeme vyzkoušet skořicový trhací chléb podle Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Vsaďte na dýňový koláč: Málokterý symbol odcházejícího léta je tak lahodný

Dýně jsou díky své velikosti i pestrosti tvarů a barev nepřehlédnutelnou podzimní zeleninou. Jedním z nejklasičtějších pokrmů z dýně je sladký koláč. Naprosto snadný na přípravu, rychlý, ale především velice chutný!
marianne.cz

Recept na skořicový trhací chléb

Seznam potřebných surovin

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 320 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 kypřicího prášku
  • 1 špetka soli

Skořicová náplň:

  • 1/3 hrnku javorového sirup
  • 1/3 hrnku kokosového oleje
  • 2 lžičky mleté skořice

Poleva:

  • 150-200 g žervé
  • moučkový cukr

Jak na to:

V míse smícháme všechny ingredience na těsto. Vypracujeme a rozválíme na tenký plát. Ten potřeme skořicovou náplní, kterou vytvoříme smícháním javorového sirupu, rozpuštěného kokosového oleje a skořice. Na závěr ještě můžeme zasypat skořicí. Plát rozkrájíme na čtverce nebo obdélníky dle velikosti formy a naskládáme je na sebe. Takto připravené těsto přesuneme do formy vystlané pečicím papírem a dáme péct na 170 °C po dobu 45 minut. Po vytažení už jen potřeme polevou umíchanou z žervé a moučkového cukru a můžeme vychutnávat!

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×