Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Ochutnejte staročeský pudink se sušeným ovocem a opilými švestkami

Nemusíte být zrovna z Velké Británie, abyste do svého vánočního menu zařadili voňavý pudink se sušeným ovocem a alkoholem.

Dominika Bártová | 10. 11. 2018

Je známé, že Britové ho připravují až s ročním předstihem, standardně však měsíc před Vánoci. Vánoční pudink má půlkulovitý tvar, nesmí v něm chybět sušené ovoce (rozinky, rybíz a brusinky), vejce, mouka, strouhanka a ani lůj. Chuť mu dodává koření a taky alkohol, důležitý konzervant.

Ten český se od toho britského liší tvarem, ale i chutí. Nicméně si na něm podle šéfkuchaře Michala Šorfy z Babiččiny zahrady pochutnáte stejně, ne-li víc. Ostatně komu by nechutnala kombinace rumu, medu, švestek a perníku?

Přísady: 

200 g sušených hrušek

200 g sušených jablek

perník na strouhání

marinované rozinky v medu na ozdobu

marinované švestky v rumu na ozdobu

vlašské ořechy a mandle na ozdobu

Postup přípravy receptu: 

Sušené ovoce zalijeme vodou a pomalu rozvaříme do měkka, podle potřeby přidáme najemno nastrouhaný perník, tím to celé dochutíme a zahustíme. Zdobíme sušeným ovocem, oříšky a marinovanými sušenými švestkami a rozinkami. 

Dobrou chuť!