Recept: Květáková polévka s kapary
Oblíbená krémová polévka se šmrncovní posypkou!
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
Vaření: 0:25
Ingredience:
- 2 menší květáky
- 1 lžíce másla + 1 lžička másla na opečení pečiva
- 2 lžíce olivového oleje + na případné pokapání
- 2 větší brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- 1 cibule, nasekaná nahrubo
- 3 stroužky česneku, nasekané nahrubo
- 2 bobkové listy
- 1 litr zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání (33%)
- sůl a čerstvě mletý bílý pepř
- hrst drobečků z chleba, nejlépe žitného nebo kváskového
- 2 lžíce kaparů, propláchnutých
- 100 g oloupaných mandlí, nasekaných nahrubo
- řeřicha nebo mikrobylinky na posypání (nemusí být)
ČTĚTE TAKÉ: Polévka je grunt!
Postup:
1 Květák rozlámejte na menší růžičky, stonek pokrájejte na menší kousky. V hrnci rozehřejte lžíci másla a olej. Přidejte květák, brambory a cibuli. Společně opékejte, po chvíli přidejte česnek a bobkové listy. Pak zalijte vývarem a vařte 15–20 minut, dokud není zelenina měkká.
2 Polévku rozmixujte dohladka, přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem. Pokud je výsledek moc hustý, přilijte trochu horkého vývaru nebo vody.
3 Na lžičce másla opečte chlebové drobečky, kapary a mandle dokřupava. Posypkou ozdobte polévku, posypte bylinkami a hladinu můžete pokapat olivovým olejem. Podávejte.
Za recept děkujeme www.apetitonline.cz
MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA
Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.