Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Cestování

BLOG MONIKY WHITE: La Rochelle – mezi mořem a zemí

Milujete chůzi po dlouhých plážích, svěží vzduch, slunce, thalassoterapii, nákupy skvělého jídla na tržnicích, ochutnávky ústřic a místního vína přímo od pěstitelů? To vše v oblasti bohaté na historii, kulturu a především umění žít? Pak se vydejte, stejně jako Monika White, do oblasti La Rochelle, kterou stojí za to objevovat v kterémkoli ročním období.

Anonymous | 17. 02. 2019

Zcela vyčerpáni po náročném konci roku, jsme po Vánocích hledali destinaci, která by nebyla příliš daleko od Prahy, byla pro nás nová a zároveň by nám umožnila se zregenerovat na čerstvém vzduchu a slunci. S překvapením jsem zjistila, že z Prahy existuje přímý let do francouzského Nantes, ležícího na našem milovaném atlantickém pobřeží. Pak bylo rozhodnutí snadné – konečně máme příležitost navštívit nedaleké město La Rochelle a blízké ostrovy Ré a Aix.

Kousek od La Rochelle jsme přímo na pláži v Châtelaillon-Plage našli designový hotel La Grande Terasse nabízející neuvěřitelný výhled na celé pobřeží včetně ostrovů Aix, Oléron a Ré a hlavně thalasso spa s mořskou vodou. Moje vysněná kombinace běhu po pláži a plavání v mořské vodě splněna!

Městečko Châtelaillon-Plage neoplývá žádnými známými turistickými atrakcemi, ale má dvě krásné pláže a půvab architektury Belle Epoque, kdy bylo na konci 19. století jako přímořské letovisko založeno. Hlavně má příjemnou atmosféru města, kde se skutečně žije a není mimo letní sezónu jen místem duchů. Na centrální ulici je úžasná tržnice otevřená každý den a proti ní skvělá kavárna La Brulerie du Marché, kde jsme se již druhý den cítili jako doma a manžel byl pozván majitelem na zápas ragby. Ragby je v této oblasti vůbec něco jako náboženství, takže můj muž, který je z Nového Zélandu, byl všude vítán.

Při chůzi po atlantických bílých plážích jsme si kromě slunce a mořského vzduchu užívali čerstvých ústřic přímo vylovených z moře. Když si je koupíte v místních kabanách (jednoduché dřevěné domky na plážích), vyjde vás 12 ústřic na 4-6 euro. To jsou nejlevnější ústřice, co jsem kdy jedla! Oblast La Rochelle je kvalitními ústřicemi a slávkami přitom vyhlášená. Kromě ústřicových kaban jsou na pobřeží k vidění vzhledově velmi atraktivní dřevěné rybářské budky s barevnými vraty stojící na sloupech, odkud se vyhazují sítě k lovení ryb. Podobně jako třeba v Normandii zde je velký rozdíl mezi přílivem a odlivem. Když jdeme na oběd, lodě poklidně plavou na moři a až oběd skončíme, už jsou na souši. Krajina najednou vypadá jak na černobílé fotce. Všichni místní vlastní svůj kalendář přílivů a odlivů, které dávají rytmus místnímu životu. Při přílivu například funguje lodní doprava mezi ostrovy. Jakmile je odliv, můžete na pobřeží vidět spoustu lidí v holínkách, jak sbírají mušle a ústřice. Je fajn, že zde moře patří všem a můžete si bez problémů nalovit mořské plody pro svoji spotřebu. Na druhou stranu je zde vše regulované – na plážích je detailně popsané, co kdy můžete chytat a jaké velikosti a lidé to respektují.

chatka
Rybářská chatka

Také oceňujeme, že kolem celého pobřeží vede takzvaná celnická stezka. I ty nejbohatší domy nemají právo být hned u pobřeží, takže se dá vždy jít kolem moře bez obcházení soukromých pozemků. Stezka je napojená na cyklostezky, kterých je v okolí La Rochelle několik set kilometrů - kolo by bylo určitě zajímavý způsob, jak oblast objevit. Z mého pohledu i proto, že krajina je velmi plochá…

Protože milujeme ústřice, pořídili jsme si ústřicový nůž a tak naše obědové menu je naprosto jasné – ústřice, bageta a lokální vína, která nejsou moc známá, ale rozhodně stojí za to je degustovat.

Gastronomie je jedna z hlavních atrakcí celé této oblasti. V La Rochelle a jejím okolí je soustředěno několik šéfkuchařů s hvězdičkami Michelin, místní ingredience jsou i na Francii výjimečné kvality. Je to vidět zejména na historické tržnici v centru La Rochelle, která je považována za jednu z nejlepších ve Francii – úžasné ryby, ústřice, ale i farmářské produkty jako maso, máslo, sýry a zelenina dokládají, že departement Charente je otočený nejen k moři, ale je to také velmi úrodná zemědělská oblast.

tržnice
Centrální tržnice v La Rochelle

La Rochelle je krásné město s bohatou historií, díky přístavu zde bylo velké bohatství, plynoucí ze zámořského obchodu (bohužel i s otroky), a tak ulice jsou lemovány paláci a středověkými podloubími. Jako nezávislé a bohaté protestantské město bylo mimo jiné trnem v oku kardinálovi Richelieu, jak je popsáno ve 3 mušketýrech!

Život města, kterému se říká Brána oceánu, je naprosto propojen s mořem – místním přístavem projde každoročně 6000 tun ryb, uprostřed města je písečná pláž a hned vedle centra je největší přístav plachetnic v Evropě. Pro Středoevropana je zážitek si tu obrovskou koncentraci jacht a plachetnic prohlédnout. Odtud také vyrážejí legendární mezinárodní plachetnicové soutěže.

Pro nás bylo také důležité, že město je bránou k blízkým ostrovům – navštívili jsme Île d´Aix a Île de Ré, který je spojen s La Rochelle mostem. Oba ostrovy jsou velmi chic a jsou považovány za letoviska bohatých Pařížanů, zejména z oblasti nakladatelství a showbyznysu. V létě bych asi pobyt nedoporučovala, ale mimo sezónu jsme si tato místa reprezentující diskrétní eleganci francouzské buržoazie velmi užili. Já jsem byla zejména na Île de Ré v úplném designovém ráji – všechny domy jsou bílé s okenicemi v různých odstínech zelené a místní katedrála je černobílá. Není divu, že si ostrov před lety za své sídlo zvolil slavný guru francouzského designu Christian Liagra. Luxus zde není okázalý, ale nenápadný a velmi spjatý s přírodou.

Ile de Re
Île de Ré

Praktické typy:

- Hotel Francois 1er - boutique hotel v renesančním paláci vyzdobený street artem v centru La Rochelle.

- Hotel La grande terasse, Châtelaillon-Plagepláž, thalasso procedury a skvělá restaurace.

- Marché central – hlavní tržnice v La Rochelle.

- Encore concept store, 19 rue Dupaty - zajímavý butik prezentující mladé módní návrháře za rozumné ceny, který konečně pochopil to podstatné - pro partnery je v něm bar, wifi a četba

- Ochutnávky ústřic – Fouras, allee de la Fumee, atd. Coutin – bio ústřice, tradiční metoda pěstování, super ceny. Tradice se zde dědí z matky na dceru!

- Fouras – rovněž loď na ostrov d’ Aix, je zážitek se nalodit s místními včetně koní, psů a dětí.

- La Brulerie du Marché v Châtelaillon-Plage – kavárna s vlastní kávou, spousty čajů, skvělou snídaní a množstvím pochoutek, které my neznáme, jako je třeba želé z nejlepších Bordeaux vín podávané k sýrům.

La Rochelle

Související články

Krása

<span>Redakční tipy na produkty pro pevnější pleť: Kvalitní pořídíte za pár stovek i v drogerii</span>

Redakční tipy na produkty pro pevnější pleť: Kvalitní pořídíte za pár stovek i v drogerii

Zdraví

<span>Lepší hubnutí i omlazení pleti: 5 důvodů, proč byste ráno měla pít vodu nalačno</span>

Lepší hubnutí i omlazení pleti: 5 důvodů, proč byste ráno měla pít vodu nalačno

Zábava

<span>Kam v květnu vyrazit s rodinou za kulturou? Přinášíme 5 tipů na nejlepší akce</span>

Kam v květnu vyrazit s rodinou za kulturou? Přinášíme 5 tipů na nejlepší akce

Dobrý nápad

<span>KVÍZ: Víte, jak na vás působí barvy, kterými máte doma vymalováno?</span>

KVÍZ: Víte, jak na vás působí barvy, kterými máte doma vymalováno?