Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Jak si vytvořit stylovou home-office, kde se vám bude pracovat samo

Ze společných pracovních prostor a open space kanceláří stále častěji utíkáme do klidu domova a volíme takzvaný home-office styl práce. Pokud také patříte k těm, kteří raději pracují z domu, či dokonce nemáte na vybranou, zde je několik tipů, jak si svou domácí pracovnu zařídit. Nejlépe samozřejmě tak, aby odrážela, kdo jste, čím chcete být a čeho chcete dosáhnout.

Eliška Vrbová | 3. 02. 2017

Vymezte si prostor

Je lepší putovat po domě od místa k místu jako nomád, nebo si zařídit jeden konkrétní pracovní kout? Kari Whitman, designérka interiérů, která pracovala například s Jessicou Albou, Kristen Bell, Antonio Banderasem, Charlie Sheenem a mnoha dalšími, říká, že to záleží na tom, kde se vám nejlépe soustředí, a donutíte se k práci. Ona třeba nejčastěji při práci sedí na podlaze, protože jakmile kreativita udeří, není čas hledat nejbližší stůl. Mnoho těch, co pracují takzvaně na volné noze, však uvádí, že potřebují nějaké vyhrazené místo nebo třeba i celou místnost jenom pro svou práci k tomu, aby se dostali do „pracovního módu“.

Hezky se usaďte

Pořádná židle je naprostým základem a najít tu pravou není vždy jednoduché. Hlavně kvůli tomu, že většina stylových židlí zkrátka není vůbec dobrá pro vaše záda a naopak. Další designérka interiérů, Bella Mancini, proto doporučuje zrenovovat nějakou vintage židli například potažením kůží či koženkou.

Dobré osvětlení

V klasické kanceláři si většinou nemůžete vybrat, jaký budete mít výhled. Doma se nabízí zkrátka využít to místo, kde zrovna máte okna, a zároveň si tak zařídit hezkou venkovní scenerii. Nezáleží, zda koukáte na sníh, déšť nebo rozkvetlou zahradu, měla byste ale mít něco ve výhledu. Pro ty, kterým se pracuje lépe v noci, je pak důležité vybrat si vhodné osvětlení. Ne vždy to musí být nezbytně stolní lampa. Pro dodání větší osobitosti můžete pracovnu prosvítit nějakým stylovým lustrem.

Přiveďte dané místo k životu

U pracoven platí, že méně je opravdu méně. Což znamená, že není potřeba mít minimalistickou neinspirativní atmosféru, naopak čím více osobních detailů, tím lépe. Doplňte interiér takovými druhy rostlin, o něž se nemusíte moc starat, jako jsou sukulenty nebo palmy. Pokud dokážete odolat vyrušování svého domácího mazlíčka, mějte ho nablízku. Pracovnu si vyzdobte tak, aby se vám líbila. Fotky v rámečku, keramika, vintage šperkovnice a mnoho dalšího. Nejlepší inspiraci najdete samozřejmě na Instagramu nebo Pinterestu.

Pozor na nepořádek

Zejména pro ty, kteří pracují v kreativním odvětví, musí být těžké nehromadit kolem sebe spoustu věcí. Pokud se vás to týká, věřte, že z chaosu nikdy nevzejde nic jiného, než opět chaos. Dejte své pracovně řád a smysl různými pořadači, úložnými zásuvkami, skříňkami a poličkami. Můžete si také vyhradit jeden prázdný stůl či konferenční stolek na chvíle rychlého brainstormingu.