Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Pečení na víkend: Hruškovosmetanový koláč

Zkuste tento víkend upéct geniálně jednoduchý koláč, jehož příprava vám i s pečením nezabere více než hodinu práce.

Redakce Marianne | 26. 10. 2012

Ingredience, které uvádíme, odpovídají množství pro čtyři osoby. A ještě jedna rada, než začnete. Nechte hrušky se smetanou v lednici opravdu přes noc, výsledek bude stát za to!

 

 

Co budete potřebovat?

  • 1 kg hrušek, oloupaných a rozpůlených, bez jádřinců
  • 100 g moučkového cukru + trochu na poprášení
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 vejce + 2 žloutky
  • 80 g krupicového cukru

 

Jak na to?

Půlky oloupaných hrušek nakrájejte na tenké plátky, v míse smíchejte s cukrem, polovinou smetany a nechte přes noc v chladu.

Na vál nasypejte mouku, uprostřed vytvořte důlek a do něj dejte cukr, máslo, celé vejce a jeden žloutek. Rychle zpracujte na těsto a třetinu z něj oddělte. Zbývající část rozválejte dokulata na půl centimetru vysokou placku. Přendejte ji do kulaté dortové formy, asi dva centimetry by měly kolem dokola přečnívat. Na dno nasypte hrušky se smetanou.

Zbytek těsta vyválejte natenko do velikosti formy, zakryjte hrušky a přes těsto přehrňte přečnívající okraje. Spojte navlhčenými prsty a doprostřed udělejte dírku o průměru asi 1 cm, aby mohla při pečení odcházet pára. Potřete zbývajícím žloutkem a pečte při 170 stupních asi 30 minut.

Až vytáhnete koláč z trouby, otvorem uprostřed vlijte zbytek smetany. Koláčem zakružte tak, aby se smetana uvnitř co nejvíce rozlila. Podávejte teplé i po vychladnutí, poprášené moučkovým cukrem. Pokud už se vám do koláče nevejde žádná smetana, nevadí.

Video z pečení koláče najdete ZDE.