Přejít k hlavnímu obsahu
Jídlo

Polévka z červené řepy a rajčat

K podzimním a zimním obědům polévky prostě patří. Nic vás nezahřeje tak jako hustá a vydatná polévka. Navíc tu naši můžete jíst horkou i studenou.

Redakce Marianne | 28. 10. 2012

Příprava vám zabere necelou půlhodinu. Z uvedeného množství uděláte čtyři až šest porcí.

Co budete potřebovat?

  • 6 drobných červených řep
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400g plechovka krájených rajčat
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 l zeleninového vývaru z kostky (bio)
  • balzamikový ocet
  • sůl, pepř, tymián
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • bílý jogurt nebo zakysaná smetana
  • balkánský sýr nebo feta
  • pažitka nebo petrželka

 

Jak na to?

Řepu nakrájejte nadrobno nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Na olivovém oleji ji pak orestujte doměkka společně s cibulí. Přidejte rajčata a vývar a vařte asi deset minut. Pak směs rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Dochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem, trochou tymiánu a balzamikovým octem.

Na závěr přidejte jogurt nebo smetanu, tak polévku krásně zjemníte. Před podáváním posypte nastrouhaným sýrem, pažitkou nebo petrželkou.

 

Další recepty najdete ZDE.