Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Stylová rozlučka s létem: Vanilková zmrzlina v sušenkách

Tuhle zmrzlinu je lepší připravovat den předem, chutě se lépe smísí. Před podáváním ji vytáhněte z mrazáku alespoň půl hodiny předem, aby trochu povolila.

Ivona Šouralová | 27. 08. 2016

POTŘEBUJETE:

170 ml smetany ke šlehání
170 ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk
3 lžíce třtinového cukru
2 lžíce vanilkového cukru
3 žloutky
oblíbené oplatky
 
1. Smetanu a mléko nalijte do menšího kastrolku a opatrně zahřejte. Míchejte, aby se směs nepřipálila nebo nezačala vařit a neuteklo mléko.

2. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a všechna semínka vyškrábněte do kastrolku s mlékem a smetanou. Pak přidejte i celý zbytek lusku a krátce zahřejte. Nakonec ke směsi přidejte dvě lžíce vanilkového cukru. 

3. Žloutky dejte do větší kovové misky a ušlehejte je se třtinovým cukrem, použijte šlehač nebo domácí robot. Počítejte s tím, že to bude trvat dlouho, žloutky s cukrem by měly úplně zesvětlat a zhoustnout. Jakmile se tak stane, začněte pomalu přilévat mléko přes sítko. 

4. Celou směs teď musíte znovu zahřát, to proto, abyste zmrzlinu zbavili případných bakterií, které by mohly být obsaženy ve vajíčkách. Směs musíte pořád míchat, aby se nesrazila, ta správná teplota nastane v okamžiku, kdy trochu zhoustne. Pak nechte vychladnout. 

5. Studený krém dejte v kovové misce do mrazáku a každou půlhodinu promíchejte. Než zmrzlina zhoustne natolik, aby se dala rozetřít na oplatky, bude to trvat zhruba dvě hodiny. 

6. Potravinářskou fólii rozložte na pracovní plochu a vyskládejte na ni polovinu sušenek, jednu vedle druhé. Zbývající polovinu pak použijete na zakrytí zmrzliny. 

7. Lžící vrstvěte zmrzlinu na oplatky a opatrně rozetřete. Zabalte do fólie a dejte do druhého dne zatuhnout do mrazáku.

Recept vyšel v Marianne Food a pochází z kuchařky Petry Novotné Vaříme s dětmi pro děti.

 

Související články

Rodina a děti

<span>Jako umění žonglovat: Jak skloubit kariéru s mateřstvím?</span>

Jako umění žonglovat: Jak skloubit kariéru s mateřstvím?

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Byt

<span>Nájemní byt prošel fantasickou proměnou: Výrazné syté barvy v duchu české trikolóry se staly hlavním prvkem interiéru v centru Prahy</span>

Nájemní byt prošel fantasickou proměnou: Výrazné syté barvy v duchu české trikolóry se staly hlavním prvkem interiéru v centru Prahy

Krása

<span>Toužíte po delších vlasech? Máme pro vás seznam vitamínů, které vám s jejich růstem mohou pomoci</span>

Toužíte po delších vlasech? Máme pro vás seznam vitamínů, které vám s jejich růstem mohou pomoci