Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Stylová rozlučka s létem: Vanilková zmrzlina v sušenkách

Tuhle zmrzlinu je lepší připravovat den předem, chutě se lépe smísí. Před podáváním ji vytáhněte z mrazáku alespoň půl hodiny předem, aby trochu povolila.

Ivona Šouralová | 27. 08. 2016

POTŘEBUJETE:

170 ml smetany ke šlehání
170 ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk
3 lžíce třtinového cukru
2 lžíce vanilkového cukru
3 žloutky
oblíbené oplatky
 
1. Smetanu a mléko nalijte do menšího kastrolku a opatrně zahřejte. Míchejte, aby se směs nepřipálila nebo nezačala vařit a neuteklo mléko.

2. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a všechna semínka vyškrábněte do kastrolku s mlékem a smetanou. Pak přidejte i celý zbytek lusku a krátce zahřejte. Nakonec ke směsi přidejte dvě lžíce vanilkového cukru. 

3. Žloutky dejte do větší kovové misky a ušlehejte je se třtinovým cukrem, použijte šlehač nebo domácí robot. Počítejte s tím, že to bude trvat dlouho, žloutky s cukrem by měly úplně zesvětlat a zhoustnout. Jakmile se tak stane, začněte pomalu přilévat mléko přes sítko. 

4. Celou směs teď musíte znovu zahřát, to proto, abyste zmrzlinu zbavili případných bakterií, které by mohly být obsaženy ve vajíčkách. Směs musíte pořád míchat, aby se nesrazila, ta správná teplota nastane v okamžiku, kdy trochu zhoustne. Pak nechte vychladnout. 

5. Studený krém dejte v kovové misce do mrazáku a každou půlhodinu promíchejte. Než zmrzlina zhoustne natolik, aby se dala rozetřít na oplatky, bude to trvat zhruba dvě hodiny. 

6. Potravinářskou fólii rozložte na pracovní plochu a vyskládejte na ni polovinu sušenek, jednu vedle druhé. Zbývající polovinu pak použijete na zakrytí zmrzliny. 

7. Lžící vrstvěte zmrzlinu na oplatky a opatrně rozetřete. Zabalte do fólie a dejte do druhého dne zatuhnout do mrazáku.

Recept vyšel v Marianne Food a pochází z kuchařky Petry Novotné Vaříme s dětmi pro děti.

 

Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi

Související články

Tradice
Světlušky nás fascinují, kdysi však byly opředeny legendou, z níž mrazí

Světlušky nás fascinují, kdysi však byly opředeny legendou, z níž mrazí

Zábava
Podzim v televizi: ČT na podzim nabídne StarDance, pokračování Docenta nebo život Bedřicha Smetany

Podzim v televizi: ČT na podzim nabídne StarDance, pokračování Docenta nebo život Bedřicha Smetany

Zábava
Srpnový úvodník šéfredaktorky Moniky Mudranincové: Když se z dovolené stane druhý domov

Srpnový úvodník šéfredaktorky Moniky Mudranincové: Když se z dovolené stane druhý domov

Zábava
Kvíz: Jak dobře se vyznáte v československých retro pojmech? Otestujte své znalosti

Kvíz: Jak dobře se vyznáte v československých retro pojmech? Otestujte své znalosti