Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Vánoční recepty I: Štóla a kuba

Každý slavíme Vánoce trochu jinak a po svém. Máme pro vás recepty, které možná znáte a možná ne. Připravila je výživová poradkyně Zdeňka Kolláriková a společnost PRO-BIO.

Redakce Marianne | 12. 12. 2012

Vánoční štóla

STOLA

Co budeme potřebovat?

  • 350 g hladké špaldové mouky (například Bioharmonie)
  • 150 g hrubé špaldové mouky
  • 250 g tvarohu
  • 180 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 100 g mletých mandlí
  • vanilkový cukr
  • citronovou kůru
  • 3 lžičky vinného kamene (kypřicí prášek bez fosfátů)
  • 2 vejce
  • vanilkovou syrovátku Amálka
  • rozinky namočené v rumu
  • sušené třešně, brusinky, meruňky, švestky
  • sekané ořechy, loupané mandle
  • kandovanou pomerančovou a citronovou kůru
  • 200 g másla na potírání 

Jak na to?

Na vále smícháme mouku s vinným kamenem a cukrem. Postupně přidáváme další suroviny a vypracujeme těsto, které vytvarujeme do podlouhlé placky. Podélně přeložíme napůl a plech vyložený papírem na pečení potřeme rozpuštěným máslem.

V troubě rozehřáté na 175 °C pomalu pečeme 45 minut. Každých 10 minut musíme štólu potírat rozpuštěným máslem, stejně tak jako ihned po upečení. Na závěr posypeme vanilkovou syrovátkou.

 

Staročeský houbový kuba

kuba2_copy

Co budeme potřebovat?

  • 500 g velkých ječných krup (například Bioharmonie)
  • 50 g sušených hub
  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • máslo (nebo sádlo)
  • olivový olej Biolinie
  • sůl, pepř, kmín, majoránku

Jak na to?

Kroupy vaříme v osolené vodě s trochou oleje asi 30 minut, plamen ztlumíme a necháme asi 5 minut dojít. Až poté scedíme. Na másle zpěníme cibulku, přidáme česnek, sůl, kmín a dusíme s předem uvařenými sušenými houbami. Připravíme si zapékací mísu, kterou vymažeme máslem nebo sádlem. Do mísy vložíme kroupy a promícháme s olivovým olejem. Poté přidáme houby s cibulkou a česnekem a ještě dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Navrch naklademe plátky másla nebo polijeme rozpuštěným sádlem a asi 25 minut pečeme.

Související články

Životní styl
Zdravě, chutně i dietně: Vyzkoušejte skvělé, nevšední recepty na letní grilování bez výčitek

Zdravě, chutně i dietně: Vyzkoušejte skvělé, nevšední recepty na letní grilování bez výčitek

Rodina a děti
Jak překonávají šampioni vlastní hranice? Úspěch vs. neúspěch

Jak překonávají šampioni vlastní hranice? Úspěch vs. neúspěch

Zábava
5 důvodů, proč si přečíst srpnovou Marianne

5 důvodů, proč si přečíst srpnovou Marianne

Cestování
Cestujeme po Česku: Milovníci koní zbystřete! Vysočina je plná hipotras

Cestujeme po Česku: Milovníci koní zbystřete! Vysočina je plná hipotras