Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Vůně léta: Ochutnejte lahodný salát podle chorvatské receptury

Blíží se sychravé podzimní počasí. To ale vůbec nevadí, protože dovolenou si můžete připomenout kdykoli. Jak? Třeba salátem z plodů moře, jehož příprava není časově náročná.

Dominika Bártová | 29. 09. 2018

Nejdůležitější jsou samozřejmě ingredience, v tomto případě čerstvé chobotnice, kalamáry, krevety či humři. Možná víte, jak poznat čerstvost u ryb – nezakalené oči s dobře ohraničenými zornicemi, výrazně lesklá kůže, růžové žábry… 

Čím se ale řídit u mořských pochoutek? Především podle čichu. Maso by mělo vonět po slané vodě, nikoliv rybině. Musí být správně chlazené a uložené v ledu a taky za žádnou cenu nesmí vykazovat známky delšího skladování, čemuž napovídá žlutá barva a oschlé kraje.

Ty nejlepší mořské pochoutky nakoupíte většinou přímo od rybářů, ve větších městech pak na farmářských trzích třeba na pražském Kulaťáku, ale také ve velkých obchodních řetězcích či od dodavatelů, kteří si je nechávají dovážet speciálně z přímořských oblastí. 

ryba

Ingredience pro 4 osoby: 

1,5 kg syrového rybího masa/mořských plodů

cibule

rajčata a papriky

100 ml olivového oleje

60 ml octa/citrónové šťávy

Postup přípravy: 

Základem je uvaření očištěných mořských pochoutek v neosolené vodě, případně na páře. Skvěle chutnají chobotnice, kalamáry, krevety či humři. Po vychladnutí se plody nakrájejí, smíchají se zeleninou (nadrobno nakrájená cibule, případně rajčata a papriky) a dochucují vždy jen solí, pepřem, panenským olivovým olejem a dle chuti octem nebo citrónovou šťávou.  

Zde je pár tipů, jak postupovat při přípravě podle majitele pražského bistra a restaurace Maare Marko Šuta:

1. krevety a mušle je lepší vařit na páře, ve vodě jsou uvařené za 1 – 2 minuty 

2. humři se vaří cca 10 minut

3. chobotnice se vaří hodinu a kalamáry 2 minuty

Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi

Související články

Tradice
Světlušky nás fascinují, kdysi však byly opředeny legendou, z níž mrazí

Světlušky nás fascinují, kdysi však byly opředeny legendou, z níž mrazí

Zábava
Podzim v televizi: ČT na podzim nabídne StarDance, pokračování Docenta nebo život Bedřicha Smetany

Podzim v televizi: ČT na podzim nabídne StarDance, pokračování Docenta nebo život Bedřicha Smetany

Zábava
Srpnový úvodník šéfredaktorky Moniky Mudranincové: Když se z dovolené stane druhý domov

Srpnový úvodník šéfredaktorky Moniky Mudranincové: Když se z dovolené stane druhý domov

Zábava
Kvíz: Jak dobře se vyznáte v československých retro pojmech? Otestujte své znalosti

Kvíz: Jak dobře se vyznáte v československých retro pojmech? Otestujte své znalosti