Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Zahřívací kolo: Celerová polévka s krutony

Celer je osobitý, ne každému chutná. Ale kdo k němu našel cestu, už se ho nevzdá.

Redakce Marianne | 30. 09. 2016
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut 
 
100 g slaniny, pokrájené na malé kostičky
3 včerejší housky nebo rohlíky,
pokrájené na kostičky
2 lžíce másla
1 střední celer, okrájený a pokrájený na kostky
4 brambory, oloupané a pokrájené na kostky
sůl a pepř 
špetka muškátového květu
100 ml smetany na vaření (33%)
hladkolistá petržel na ozdobení

1. Na pánvi si opečte slaninu. Až pustí šťávu, přidejte kostky z rohlíků, za občasného promíchání opečte dozlatova. Krutony krásně vsáknou tuk ze slaniny. 

2. V kastrolu si rozpusťte máslo a přibližně pět minut na něm opékejte celer a brambory. Pak přilijte 800 ml studené osolené vody a pomalu přiveďte k varu. Vařte asi patnáct minut. Přidejte muškátový květ a smetanu a rozmixujte na hladký krém. Ochutnejte a případně dosolte, podle chuti můžete (ale nemusíte) opepřit.

3. Podávejte s krutony a slaninou.

ČTĚTE TAKÉ: Zahřívací kolo: Italská fazolová polévka

Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi

Související články

Tradice
Světlušky nás fascinují, kdysi však byly opředeny legendou, z níž mrazí

Světlušky nás fascinují, kdysi však byly opředeny legendou, z níž mrazí

Zábava
Podzim v televizi: ČT na podzim nabídne StarDance, pokračování Docenta nebo život Bedřicha Smetany

Podzim v televizi: ČT na podzim nabídne StarDance, pokračování Docenta nebo život Bedřicha Smetany

Zábava
Srpnový úvodník šéfredaktorky Moniky Mudranincové: Když se z dovolené stane druhý domov

Srpnový úvodník šéfredaktorky Moniky Mudranincové: Když se z dovolené stane druhý domov

Zábava
Kvíz: Jak dobře se vyznáte v československých retro pojmech? Otestujte své znalosti

Kvíz: Jak dobře se vyznáte v československých retro pojmech? Otestujte své znalosti