Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Inspirativní bydlení v areálu Baťovy továrny: Překročte práh úchvatného bytu, kde se setkává tovární architektura s novou érou designu

Zapojení obrazu města do prostoru bytu, industriální kontext, abstraktně řešený interiér. To je zlínský loft, který se nachází vysoko nad městem a dokazuje, že vytříbený design není v rozporu s rodinným bydlením.  

Terezie Benoni | 7. 03. 2024

Loft v osmém patře bývalé etážové výrobní budovy v areálu zlínské Baťovy továrny má obytnou plochu 156 m² a poskytuje výhled na zelené jádro města. „Ambicí interiéru je maximální zapojení obrazu města do prostoru bytu. Loft nepoužívá ve svém interiérovém tvarosloví obvyklé materiálové citace industriálního kontextu, vytváří autentický dialog mezi abstraktně řešeným prostorem a výhledem rámovaným zlínským mrakodrapem a údolím Jižních svahů. Vnitřní prostor pracuje s postupným otvíráním jednotlivých epicenter bytu umožňující zónování na společenské a soukromé partie pomocí vícestupňové gradace jednotlivých výškových úrovní, nikoli ostrým předělem,“ vysvětluje architekt Petr Janda z ateliéru Brainwork.

Galerie: Moderní loft ve Zlíně
Mohlo by se vám líbit

Z domu v nouzové dělnické kolonii se stal rodinný jednopodlažní dům se sedlovou střechou

Dům pochází ze 30. let minulého století a byl postaven jako jeden z provizorních domků v nouzové dělnické kolonii na dně zavřeného lomu. Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit, objekt stavebně oddělit od okolních domů a navýšit užitnou plochu objektu. Zároveň bylo také třeba přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla.
marianne.cz

Rotující nábytek a atypické tvarosloví

Interiéru dominuje volně tvarovaný společenský prostor opřený do zalomené nábytkové příčky a vestavěné kuchyně ukrývající za sebou dva pokoje, koupelnu, vstupní zádveří a „tajné“ schodiště. Skrze tuto příčku vstupujeme do hlavního převýšeného prostoru definovaného vloženou rampou, která stoupá z obytné kuchyně s jídelnou přes dětský kout zakousnutý do parapetu okna. Další prostor vymezují dvě atypické pohovky, které objímají schody vedoucí do ložnice s vestavěnou kruhovou vanou. „Tvar vrostlý do podlahy a stěn interiéru je tvořen strukturou sestavenou z trojúhelníků, která se spirálovitě obtáčí kolem středu dispozice a vytváří pódium, jež je zároveň hledištěm přivráceným k výhledu na město. Rotující struktura do sebe integruje atypické pohovkové prvky a plynule navazuje na obložení svislých stěn oddělujících soukromé části interiéru. Materiálové řešení je variací jemných odstínů bíle mořené břízové překližky, bílého koženkového čalounění a bílé PVC podlahové krytiny akcentované skleněnými dělícími prvky zábradlí a posuvné příčky ložnice, lakované kuchyně ve vysokém lesku a mozaikovým obkladem. Na relativně malé ploše s minimální výškou umožňující dvoupatrové uspořádání tak vzniká velkorysý trojrozměrný koncept s mnoha skrytými komplementárními prostory v rubových partiích hlavní struktury,“ uzavírají autoři projektu.

 

Mohlo by se vám líbit

Rodičům postavili vlastníma rukama dům: Mysleli na to, aby nemuseli běhat po schodech a hlavně se museli popasovat s omezeným rozpočtem

„Po dlouhých letech přemýšlení a plánování prvního skutečně vlastního bydlení se rodiče rozhodli svěřit tuhle zodpovědnou úlohu nám, tehdy ještě studentům architektury těsně před diplomem,“ začíná příběh tohoto jedinečného domu, který dnes navštívíme.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Byt
Ačkoli je byt v přízemí, jedná se o světlý a příjemný prostor

Ačkoli je byt v přízemí, jedná se o světlý a příjemný prostor

Byt
Neuvěřitelná proměna dvacetimetrového pražského bytu: Miniaturní prostor vyřešili jako švýcarský nožík

Neuvěřitelná proměna dvacetimetrového pražského bytu: Miniaturní prostor vyřešili jako švýcarský nožík

Byt
Prohlédněte si nádherně zrekonstruovaný historický byt, který je plný dřeva a kouzelných detailů

Prohlédněte si nádherně zrekonstruovaný historický byt, který je plný dřeva a kouzelných detailů

Byt
Panelový byt přestavěli v útulný domov se skandinávským nádechem

Panelový byt přestavěli v útulný domov se skandinávským nádechem