Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Původně hřbitovní kaple a vrátnice dostala po letech chátrání moderní kabátek

Budovy postavené už v roce 1865 dlouhé roky zely prázdnotou, a dokonce chvíli sloužily jako veřejné toalety. To už naštěstí neplatí. Nová přístavba z pera architektů Simon Gill Architects vytváří dynamický vztah mezi starým a novým.

Terezie Benoni | 8. 10. 2023

Simon Gill Architects dostali za úkol přestavět původní hřbitovní kapli a vrátnici tak, aby nově mohly sloužit jako moderní rodinné bydlení. Jejich návrh dokonale propojuje původní historické stavby z roku 1865 s ryze moderní přístavbou. Nové uspořádání domu a zahrad zajišťuje, že všechny obytné prostory mají dostatek světla, nabízí potřebné soukromí a doslova nebeský klid, protože za zdmi zahrady je velký hřbitov. Upravené pozemky svou meditativní atmosférou připomínají staré klášterní zahrady. Architektura domu, použité materiály i barevné spektrum nás přenáší mnohem hlouběji do historie a evokují staré italské stavby. Vodní příkop, který lemuje dům připomíná středověké hrady. Kámen použitý na původní stavbě se objevuje i v moderní přístavbě a oba objekty tak vizuálně propojuje.

Galerie: Dům z 19. století doplnili o moderní přístavbu
Mohlo by se vám líbit

Herečka Nikol Leitgeb zařídila svým dvěma synům pokojíček vskutku divoce

Pokojíček, který vystihuje charakter dětí. To si pro své dva syny přála herečka Nikol Leitgeb. Jak se proměna interiéru zdařila?
marianne.cz

Z bývalých toalet se stalo místo, kterému vládne baroko, gotika a současný design

Soukromé ložnice a jejich přilehlé koupelny jsou v původní budově, zatímco dispozice přístavby slouží jako společné obytné prostory. Pečlivě uspořádané enfilády poskytují průhledy skrz celý dům. Z jídelny před původní chodby dohlédnete až ke vstupním dveřím. Tmavé a světlé plochy tuto dynamiku ještě zvýrazňují a prostor působí velkorysým dojmem. Na první pohled jednopodlažní přístavba zcela klame svou subtilností. Ukrývá totiž podzemní suterén, kde je ubytování pro hosty, mediální místnost, technické místnosti, ale také velký bazén. Tento prostor ozařují veliké světlíky. Projektanti věnovali velikou pozornost detailům, a především historii místa. Nové masivní schodiště je inspirované katedrálou ve Wellsu a tím v Manchesterské radnici, světlík nad ním zase připomíná Sainte Chapelle v Paříži. Stylově odkazuje jak na éru romantismu, novogotiky, gotiky, tak i moderny. Hladké kamenné zdi a balustrády kontrastují s hrubými odhalenými cihlami původní stavby.

Mohlo by se vám líbit

Zvenčí zcela nenápadná chatka šokuje svým neuvěřitelným interiérem

Dvě chatičky v Posázaví jejich majitelé pojmenovali trefně Hygge a Lykke. Skandinávské pojmy vyjadřující pohodlí a cestu ke šťastnějšímu životu s interiérem obou dřevostaveb dokonale souzní. Na první pohled si možná budete myslet, že vkročíte do klasické chatky, už po otevření dveří ale zjistíte, že na vás čeká zcela odlišný zážitek.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
Z venku obyčejná, uvnitř luxusní: Farma 21. století boří zažité stereotypy

Z venku obyčejná, uvnitř luxusní: Farma 21. století boří zažité stereotypy

Dům
Prozkoumejte moderní jednopodlažní dům, kteří architekti zasadili do kopce a dokonale propojili s přírodou

Prozkoumejte moderní jednopodlažní dům, kteří architekti zasadili do kopce a dokonale propojili s přírodou

Dům
Rekonstrukce třípodlažního rodinného domu v Jenštejnu: Černé prvky se prolínají celým interiérem

Rekonstrukce třípodlažního rodinného domu v Jenštejnu: Černé prvky se prolínají celým interiérem

Dům
Vytvořili skvostný domov, kde se setkává vkusný design a pohodový rodinný život

Vytvořili skvostný domov, kde se setkává vkusný design a pohodový rodinný život