Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Dům

Měli malý svažitý pozemek a báli se, že se tam rodinný dům ani nevejde. Naštěstí se pletli!

Info ikona
Na malém pozemku toužili po jakémkoli domě vhodném pro rodinu

Mysleli se, že snad ani nebude možné na tak malý pozemek vměstnat pohodlný rodinný dům. Šikovní architekti navrhli stavbu, které není co vytknout.

Promotion
Promotion
Terezie Benoni | 10. 08. 2021

„Investoři koupili relativně malý svažitý pozemek s výhledem na Pálavu. Zadání architektům bylo stručné: Chceme rodinný dům, pokud se dá na pozemku vůbec něco postavit,“ vypráví architekti ze studia SENAA architekti s.r.o.. Pod vedením Václava Navrátila a Jana Sedláčka se pustili do práce. Dům měl být součástí nově vznikající ulice na okraji malé moravské obce. Nová výstavba nezohledňuje kontext tradiční řadové zástavby slovácké vesnice. Na pozemku o ploše 570 m² nakonec vznikla stavba o užitné ploše 158 m².  Domy jsou volně stojící, bez jednotícího prvku, vzájemně nerespektují orientaci hřebene nebo sklon střechy. „Výzvou bylo navrhnout současné moderní bydlení na vesnici v sousedství převážně katalogových domů. Návrh reaguje na morfologii terénu. Polozapuštěným atriem umožňuje pohodlný výstup z přízemí i podkroví do zahradní části domu. Celkové řešení je založeno na maximálním využití každé části pozemku pro dům a zahradu a na jejich vzájemném propojení. Zahrada je důmyslným rozšířením interiéru – s vlastním obývákem, venkovní kuchyní i jídelnou. Jednotný funkční celek interiéru a exteriéru poskytne příjemné bydlení s dostatečným technickým zázemím a úložnými prostory,“ vysvětlují.

Vešel se i bazén

Celková kompozice domu je symetrická. Hlavní vstup do domu je umístěn ve středu dispozice. „Přes zádveří vcházíme do prostorné haly. Důstojnost prostoru umocňuje průhledová osa do vnitřního atria. V přízemí se nachází soukromá část domu – dětské/hostinské pokoje orientované do ulice, ložnice s výstupem do atria a zázemí domu – koupelny, šatna, sauna a technická místnost. Sochařsky pojaté schodiště, vedoucí z haly do horní obytné části, je ústředním motivem domu,“ popisují autoři projektu. „Celé horní podlaží je jedním spojitým prostorem otevřeným do hřebene střechy. Do prostoru umístěný „box“ zázemí integruje pracovnu, knihovnu, WC, spíž a krb. Box zároveň vymezuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyni. Z jídelny i obývacího pokoje se vstupuje přímo na terasu a zahradu. “ K domu je navržen také zahradní domek s venkovní kuchyní a skladem zahradního vybavení, který má formu dřevěného pavilonu. V suterénu se nachází vinný sklípek. Zahrada svou velikostí spíše rozšiřuje vnitřní obytný prostor. Nechybí zde bazén se sprchou a relaxační částí, bylinkové záhony, kompost apod.

O studiu

SENAA je architektonický ateliér, který založili Jan Sedláček a Václav Navrátil. Cenné pracovní zkušenosti jsme získali v ateliérech v Brně, Praze, Rotterdamu, Los Angeles, New Yorku a dále je rozvíjíme. Ke každému zadání přistupujeme individuálně, hledáme nová řešení a klademe velký důraz na proveditelnost stavby. Pracujeme v týmu zkušených architektů a spolupracujeme s řadou specializovaných firem. Zabýváme se všemi oblastmi architektury od urbanismu přes novostavby, rekonstrukce až po návrhy interiérů. Zpracováváme všechny stupně projektové dokumentace. Jelikož pocházíme z Hané a Slovácka, jsou nám blízké tradiční principy a selský rozum.

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion