Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Dům

Na svažitém pozemku na nábřeží řeky Dyje postavili stylový rodinný domek se zelenou střechou

Info ikona
Na svažitém pozemku na nábřeží řeky Dyje postavili stylový rodinný domek se zelenou střechou

Pozemek, na kterém stojí tento jedinečný domek s travnatou střechou, je prolukou mezi rodinnými domy, které tvoří nábřeží řeky Dyje. Terén pozemku je velmi svažitý, má původní terasovou úpravu s kamennými stěnami. Jakou stavbu do takto komplikovaného prostoru architekti navrhli?

Promotion
Terezie Benoni | 14. 09. 2021

Nad protějším břehem se zvedá skalní stěna se Znojemským hradem, rotundou sv. Kateřiny a kostelem sv. Mikuláše. Okolní zástavba je velmi různorodá, jedná se především o rodinné či bytové domy, jedno nebo dvoupodlažní. Forma navrženého rodinného domu je nejvíce determinována tvarem, profilem a orientací pozemku. „Jeho minimální šířka, velká strmost svahu a orientace na sever udávají základní tvarové parametry objektu. Dům je proto navržený na půdorysu úzkého obdélníku, který ctí převažující uliční čáru ze severní strany a odstupy od sousedních budov,“ popisují autoři projektu za studia Kuba & Pilař architekti. Dům má do nábřeží tři nadzemní podlaží, do svahu podlaží jedno. „Severní část domu, která je orientovaná do nábřeží, je zkosená a tvoří šikmou střechu navazující na střechy sousedních domů. Zbývající část vrchní hmoty pokračuje střechou plochou. Střecha je po celé své ploše zelená a opticky přechází do stoupající zahrady. Do zelené plochy střechy jsou vyříznuté dva asymetricky umístěné okenní otvory dětských pokojů a obytného prostoru. Východní stěna hmoty je vysunutá a ustoupená, umožňuje tak prosvětlení ložnice a prostoru chodby ve druhém patře,“ vysvětlují architekti. Hlavní obytný prostor je umístěný v nejvyšším podlaží a je propojený s venkovní terasou a zahradou na jižní straně. Díky tomu, že obytný prostor není po celé své délce dělený, může využívat jak jižní slunce procházejícího ze zahrady prosklenou stěnou jídelní části, tak výhledy na sever do údolí.

V duchu udržitelnosti

Vjezd i vchod do domu je z nábřežní ulice. Podél domu je navrženo venkovní schodiště, odkud je možné dostat se na terasu a zahradu za domem. V prvním patře je garáž a také technická místnost s tepelným čerpadlem a vzduchotechnikou. Vedle vstupu je umístěna pracovna prosvětlená z nábřeží velkým oknem. Ve druhém patře je ložnice rodičů s vlastní koupelnou, pokoj pro hosty, dva dětské pokoje, velké koupelna a místnost pro domácí práce. Netradičně je hlavní obytný prostor situovaný do třetího patra, kam je vsazený uzavřený box se záchodem a spíží, do boxu je vestavěná část kuchyně a krb. Kuchyňský pult rozděluje obytný prostor na severní část s pohovkami a krbem, a na jižní část s jídelním stolem s možností otevření na venkovní terasu. „Nosné konstrukce domu jsou ze železobetonu a oceli. Fasádní obklady jsou z hliníkových černých plechů. Okna v celém domě jsou z hliníkových rámů, boční stěna vnitřního schodiště je složená z mléčného profilového skla. Skladby zelené střechy je složená z několika vrstev drenážních, filtračních a ochranných fólií. Dům je vytápěný tepelným čerpadlem země-voda, má vnitřní teplovzdušné větrání s rekuperací.“

O studiu

Kuba & Pilař architekti s.r.o. je architektonická kancelář založená roku 1996 architekty Ladislavem Kubou a Tomášem Pilařem. Patří mezi nejoceňovanější české ateliéry a jejich stavby několikrát uspěly v Grand Prix architektů, např. knihovna Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, která získala hlavní cenu Grand Prix 2002. Mezi jejich další známé realizace patří kaple Panny Marie-Královny v Jestřebí, obytný soubor Na Krutci v Praze a palác Omega v Brně. V roce 2009 byla Chemicko-technologická fakulta Univerzity Pardubice postavená podle jejich projektu oceněna hlavní cenou za architekturu Grand Prix, v roce 2011 získal cenu Grand Prix za novostavbu bytový dům na Kostelním náměstí v Ostravě. Jejich Památník obětem železné opony získal v roce 2015 čestné uznání v soutěži Grand Prix. V letošním roce byla dokončena podle jejich projektu realizace Fakulty humanitních studií Karlovy univerzity v Praze. Práce architektonické kanceláře byly několikrát nominovány na Evropskou cenu za architekturu Mies van der Rohe Award a byly publikovány v domácím a zahraničním tisku.

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion