Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Byt

Starou amsterodamskou garáž proměnili v dokonalý domov

Info ikona
Starou amsterodamskou garáž proměnili v dokonalý domov

Průmyslový prostor v přízemí o ploše 100 metrů čtverečních proměnili v plnohodnotný domov pro čtyřčlennou rodinu a zachovali také jeho původní industriální atmosféru.

Promotion
Promotion
Terezie Benoni | 3. 06. 2021

Stará amsterodamská garáž se stala působivým rodinným domem. Technický prostor v samotném centru hlavního města Nizozemska byl postavený ve třicátých letech minulého století. Jedním ze základních problémů stavby bylo přivést do interiéru dostatek světla. Architekti ze studia Barde + vanVoltt, kteří dostali projekt na starost, vymysleli systém světlíků a skleněných příček, které přirozené světlo v malém domku přirozeně rozprostírají. Architekti tuto realizaci označili jako „směs kalifornské lehkosti s japonským klidem“. Přesně v tomto duchu přetvořili přízemní industriální prostor o ploše 100 metrů čtverečních na pohodlný domov pro čtyřčlennou rodinu. Vznikl interiér, který je pro zdejší oblast zcela atypický. Nizozemci spíš prostor rozdělují na jednotlivé menší části, zatímco tento byt je široký a otevřený.

Udržitelnost a trvanlivost

Autoři tohoto vydařeného projektu se snažili skloubit potřeby mladé rodiny a přesto zanechat v interiéru odkaz na průmyslovou minulost budovy. Na základě toho vybírali vhodné materiály, určujícím měřítkem byla také jejich trvanlivost a především udržitelnost. Původní betonová podlaha budovy, včetně jejích nedokonalostí, tvoří základ výsledného konceptu. Hřejivou domácí atmosféru zajišťují přírodní hliněné zdi a na míru navržené dveře od studia Meranti. Ty jsou v elegantním stylu art deco, který odkazuje na dobu vzniku budovy. Minimalistický interiér využívá přírodní materiály, které v industriálních kulisách ještě víc vynikají. V koupelně je volně stojící cínová vana a umyvadlo od Patricie Urquioly. Srdcem bytu je moderní kuchyně, které dominuje dřevo, ocel a kámen. Střecha v zadní části byla zvednutá a strop byl přeměněný na střešní okna. Díky tomu mají tři ložnice, které jsou rozdělené skleněnými příčkami, dostatek přirozeného světla. Najdeme zde hlavní ložnici a dva dětské pokoje.
 

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion