Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Lidé a místa

Kostel se proměnil v rodinný dům

Španělský renesanční kostel z 16. století, dostal po letech chátrání novou funkci. S pokorou a úctou k historii místa se původní sakrální prostor stal skutečným domovem.

Terezie Benoni | 21. 11. 2020

Ve Španělsku, v místě zvaném Sopuerta, se nacházel necelý tucet budov a také jeden rozpadlý kostelík. Ruina s propadlými stropy nebyla o mnoho větší než poustevna. Tento kostel zde stál už v polovině 16. století. Jeho původní renesanční podoba prošla na konci 18. století významnou neoklasicistní přestavbou, kdy se zvýšila výška objektu a přibyla zvonice. Kostel už dlouhé roky nesloužil, a tak bylo nasnadě dát chátrající budově nový smysl. Projektu se ujali architekti ze studia Garmendia Cordero Arquitectos. Jejich úkol zněl jasně: proměnit opuštěné místo, kde se dřív oslavoval Bůh v prostor, který bude oslavou domova.

Galerie: Z kostela rodinný dům
Mohlo by se vám líbit

Mladí manželé postavili svůj vysněný domek na stromě

Na stavbu použili místní materiály, zapojili širokou rodinu i přátelé. Výsledkem je klasický rodinný dům s jediným rozdílem. Je totiž na stromě.
mariannebydleni.cz

Problémy se statikou se podařilo vyřešit

Stav budovy před rekonstrukcí byl skutečně tristní. Střecha byla zhroucená a statika ohrožená. Proto byla střecha postavená nová a stěny vyztuženy. Architekti se pokusili zkrotit neobvyklý prostor, ale s ohledem na jeho předchozí historii. Pokusili se vytvořit otevřený obytný prostor s oddělenými intimními zónami. Zásadní bylo bytovou architekturu znovu socializovat. Aby se ze zapomenuté budovy znovu stalo místo setkávání nechybí velkorysé posezení v přízemí a také v exteriéru budovy, odkud je dokonalý výhled na okolní hory a bujnou vegetaci. Projekt vznikl ve velmi úzké spolupráci mezi architekty a majitelem Tasem, který pomáhal projekt navrhnout, vizualizovat, ale podílel se také na některých prováděcích pracích. Rozhodl se vědomě čelit historii budovy, a tak zůstala řada původních prvků přiznaná a akcentovaná. Není proto náhodou, že kuchyňský varný ostrov je v místě původního oltáře. Není to dehonestace původního smyslu, ale snaha uctít minulost a přetvořit ji v nový život.

Mohlo by se vám líbit

S jednopokojovým mini bytem si skvěle poradili, přitom nemá ani 30 metrů čtverečních

Kolik toho potřebujeme k životu? Starší manželský pár je toho názoru, že čím menší prostor, tím méně starostí. Když děti odrostly, pořídili si proto ani ne třicetimetrový byt, který velmi vkusně zrekonstruovali.
marianne.cz

Související články

Lidé a místa
Zázrak ve Varnsdorfu: Nová mateřská školka přináší dětem magické prostředí plné harmonie

Zázrak ve Varnsdorfu: Nová mateřská školka přináší dětem magické prostředí plné harmonie

Lidé a místa
Mladí manželé se rozhodli opravit zahradní domek: Jejich skromné plány se zvrtly v ohromující projekt, který sklízí obdiv

Mladí manželé se rozhodli opravit zahradní domek: Jejich skromné plány se zvrtly v ohromující projekt, který sklízí obdiv

Lidé a místa
Změňte svůj pohled na život v malém prostoru: V cenově dostupné mini dřevostavbě zažijete pohodlí na pár čtverečních metrech

Změňte svůj pohled na život v malém prostoru: V cenově dostupné mini dřevostavbě zažijete pohodlí na pár čtverečních metrech

Lidé a místa
Na návštěvě pohádkového domu na venkově: Jasně žlutá kuchyně a na zahradě stromový dům

Na návštěvě pohádkového domu na venkově: Jasně žlutá kuchyně a na zahradě stromový dům