Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

Nosíte z lesa plné košíky hub a nevíte, jak je uchovat? Díky pár trikům vydrží roky

Přinesli jste si z lesa plný košík hub a přemýšlíte, co s tou voňavou nadílkou? Kromě okamžité spotřeby existuje celá řada osvědčených způsobů, jak si houby uchovat na později a užívat si jejich chuť po celý rok. Pojďme se podívat na nejoblíbenější metody, od tradičních až po ty moderní.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 20. 09. 2025

Asi nejoblíbenější a nejrozšířenější metodou uchování hub je v našich končinách sušení. Má to svůj důvod. Sušené houby vydrží při správném skladování i několik let a jejich chuť se navíc zkoncentruje a prohloubí. Sušit můžete houby nakrájené na plátky rozložené na sítech na dobře větraném a teplém místě, případně v pootevřené troubě při teplotě do 50 °C. Nejlepších výsledků však dosáhnete v elektrické sušičce, kde můžete teplotu přesně regulovat. Klíčové je houby usušit opravdu dokonale, jakákoli zbytková vlhkost by vedla k plesnivění. Hotové úlovky skladujte ve vzduchotěsných nádobách. Skvělým tipem je usušené houby rozdrtit na prášek, který poslouží jako vynikající koření do polévek nebo omáček.

Info ikona
Sbírání hub
Mohlo by se vám líbit

Chráněné houby mohou vyjít pořádně draho aneb na co si dát pozor při houbaření

Les voní mechem a jehličím, v kapse šustí nožík a před očima se objevuje první hřib. Houbaření je pro nás skoro národní sport. Jenže pozor. Ne všechny houby, které v lese rostou, smíme beztrestně hodit do košíku. Některé druhy jsou zákonem chráněné a jejich sběr může stát víc než jen špatný pocit. Pokuta se může vyšplhat až do statisíců.
marianne.cz

Mražení pro zachování čerstvé chuti

Pokud chcete houbám zachovat co nejvíce z jejich původní textury a chuti, je mražení skvělou volbou. Je to rychlé a jednoduché. Houby nejprve důkladně očistěte a větší kusy nakrájejte. Pro nejlepší výsledek je dobré je krátce povařit nebo blanšírovat (ponořit na chvíli do vroucí vody a ihned zchladit v ledové). Tímto krokem předejdete nechtěným změnám barvy a konzistence po rozmrazení. Nechte je dobře okapat, a poté je zabalte do sáčků či krabiček. Snažte se z nich vytlačit co nejvíce vzduchu, ideální je použití vakuovačky. Zabráníte tak spálení mrazem a houby si udrží svou kvalitu.

Nakládané houby na mnoho způsobů

Nakládání do sladkokyselého nálevu je další oblíbenou českou disciplínou. Skvěle se na ni hodí zejména pevnější druhy hub, jako jsou lišky, ryzce nebo menší hříbky. Očištěné a krátce povařené houby jednoduše zalijete horkým nálevem z octa, vody, cukru, soli a koření podle vaší chuti. Po naplnění sklenic je stačí sterilovat nebo jen otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout. Variantou je také nakládání do oleje, které houbám dodá lahodnou chuť, ale je rizikovější na domácí přípravu kvůli možnému výskytu botulismu. Proto je lepší takto upravené houby skladovat v chladu a rychle spotřebovat. Zajímavou alternativou je také fermentace v solném roztoku, která houbám nejen prodlouží trvanlivost, ale také dodá probiotika. Je to stará technika, populární zejména ve východní Evropě. Houby se prokládají velkým množstvím soli, která z nich vytáhne vodu a přirozeně je zakonzervuje. Tímto procesem, který často doprovází i fermentace, vzniká trvanlivý produkt, který je však před použitím nutné důkladně propláchnout, aby se zbavil přebytečné soli.

Info ikona
Sušení hub

Uchovávejte pouze zdravé, čisté houby, které bezpečně znáte

Moderní a pokročilé metody uchování hub

Kromě klasických metod existují i technologicky pokročilejší možnosti. Lyofilizace neboli sušení mrazem je nejšetrnější způsob, jak zachovat barvu, chuť i živiny, vyžaduje však drahé vybavení a v domácích podmínkách se téměř nepoužívá. V zahraničí je také populární tlakové zavařování (canning), které se ale pro divoce rostoucí houby v domácím prostředí důrazně nedoporučuje kvůli vysokému riziku botulismu. Ať už si vyberete jakoukoli metodu, základem úspěchu je vždy pečlivost a čistota. Zpracovávejte pouze houby, které bezpečně znáte a které jsou zdravé, nečervivé a nepoškozené. Vždy pracujte s čistýma rukama i náčiním a používejte dokonale čisté nádoby. Pamatujte také, že ne každá houba se hodí na všechno, například václavky je nutné před jakoukoli konzervací důkladně tepelně upravit.

Zdroj: practicalselfreliance.com, isotra.cz

Mohlo by se vám líbit

Dům z podhoubí: Český projekt, který fascinuje svět

Na první pohled působí jako moderní dřevostavba, ale není. Dům SAMOROST je vyrobený z revolučního mykokompozitu a ukazuje, že budoucnost stavebnictví možná směřuje ještě více do přírody, a dokonce do odpadu.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×