Nakládané houby na mnoho způsobů
Nakládání do sladkokyselého nálevu je další oblíbenou českou disciplínou. Skvěle se na ni hodí zejména pevnější druhy hub, jako jsou lišky, ryzce nebo menší hříbky. Očištěné a krátce povařené houby jednoduše zalijete horkým nálevem z octa, vody, cukru, soli a koření podle vaší chuti. Po naplnění sklenic je stačí sterilovat nebo jen otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout. Variantou je také nakládání do oleje, které houbám dodá lahodnou chuť, ale je rizikovější na domácí přípravu kvůli možnému výskytu botulismu. Proto je lepší takto upravené houby skladovat v chladu a rychle spotřebovat. Zajímavou alternativou je také fermentace v solném roztoku, která houbám nejen prodlouží trvanlivost, ale také dodá probiotika. Je to stará technika, populární zejména ve východní Evropě. Houby se prokládají velkým množstvím soli, která z nich vytáhne vodu a přirozeně je zakonzervuje. Tímto procesem, který často doprovází i fermentace, vzniká trvanlivý produkt, který je však před použitím nutné důkladně propláchnout, aby se zbavil přebytečné soli.