Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

Víte, jak správně skladovat vejce? Poradíme, kam je v lednici nikdy nedávat a jaká teplota jim svědčí

Vejce jsou v kuchyni naprostým základem, ale přemýšleli jste někdy nad tím, jak je vhodně skladovat? Správná péče má přitom zásadní vliv nejen na jejich čerstvost a bezpečnost, ale i na chuť vašich pokrmů.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 19. 09. 2025

Klíčem k úspěchu je správné uložení v lednici. Vejce skladujte ideálně v hlavní části, kde je teplota stabilní, a vyhněte se přihrádkám ve dveřích. Tam totiž kolísá při každém otevření a vejcím to rozhodně nesvědčí. Optimální je teplota do 8 °C. Nechte vejce v původním kartonovém obalu. Ten je nejen chrání před poškozením, ale také brání tomu, aby nasákla pachy z aromatických potravin, jako je cibule, česnek nebo uzeniny. Důležité je také vejce před uložením nemýt. Na skořápce mají přirozenou ochrannou vrstvu, takzvanou kutikulu, která je chrání před vniknutím mikroorganismů. Mytím byste tuto bariéru narušili. U vařených vajec buďte ještě opatrnější. Do lednice by měla putovat nejpozději do dvou hodin po uvaření a spotřebovat byste je měli do sedmi dnů. Pokud vejce oloupete, uchovávejte je v uzavřené nádobě a snězte ideálně do dvou dnů.

Malý trik pro delší trvanlivost je skladovat vejce špičkou dolů. Vzduchová bublina, která je v širší části, tak zůstane oddělená od žloutku a zpomalí se proces kažení. A abyste měli přehled, jednoduše si na obal napište datum nákupu.

Info ikona
Skladování vajec
Mohlo by se vám líbit

Lednice, co sama objedná nákup nebo dřez hlídající kvalitu vody: Podívejte se, co dnes dokáže chytrá kuchyň

Kuchyň se z místa každodenní rutiny proměňuje v technologické centrum domácnosti. Chytré spotřebiče, senzory a umělá inteligence dnes dokážou ušetřit čas, energii i potraviny a nabídnout komfort, o kterém se ještě před pár lety ani nesnilo.
marianne.cz

Jak poznat čerstvé vejce?

Nejste si jisti stářím vajec? Jednoduchý trik se sklenicí studené vody vám prozradí vše. Pokud vejce zůstane ležet na dně, je naprosto čerstvé. Jestliže se postaví špičkou ke dnu, je už starší, ale stále bezpečné k jídlu. Pokud však plave u hladiny, raději ho vyhoďte. Možná jste si všimli, že v některých zemích se vejce v obchodech nechladí. Rozdíl je ve zpracování. Například v USA a Kanadě je povinné vejce průmyslově mýt a dezinfikovat, čímž se odstraní ochranná kutikula, a proto musí být trvale v chladu. Ve většině evropských zemí se vejce nemyjí, a tak si svou ochranu zachovávají. Do lednice je proto dáváme až doma, abychom prodloužili jejich čerstvost.

Nejčastější chyby, kterým se vyhnout

Mnozí z nás dělají nevědomky chyby, které vejcím škodí. Mezi nejčastější patří skladování bez obalu v blízkosti aromatických potravin, ukládání do dveří lednice, mytí před uložením nebo časté střídání teplot, kdy vejce vyndáváte a zase vracíte do chladu. Dejte si pozor také na to, abyste vařená vejce nenechávali dlouho mimo lednici.

Zdroj: simplyrecipes.com, tasteofhome.com

Mohlo by se vám líbit

Nikdy ji nedávejte do lednice ani k bramborám: Jediným fíglem udržíte cibuli čerstvou celé měsíce

Cibule je v české kuchyni nepostradatelná a její správné skladování je klíčem k tomu, aby si udržela svou chuť a pevnost co nejdéle. Pokud se budete držet několika jednoduchých zásad, vydrží vám čerstvá celé měsíce.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×