Krok za krokem k čerstvým rajčatům v zimě
Klíčový je výběr vhodných rajčat. Použijte pouze zdravé, pevné a neotlačené plody, které jsou právě na vrcholu zralosti, ale ne přezrálé. Poškozená rajčata by se v popelu rychle zkazila. Dalším krokem je příprava popela. Ideální je čistý a zcela suchý popel z tvrdého dřeva. Ujistěte se, že v něm nejsou žádné zbytky uhlíků. Větší kusy je proto dobré prosít přes síto. Jako nádobu můžete použít kartónovou krabici, dřevěnou bedýnku nebo plastový kontejner. Důležité je, aby nebyla vzduchotěsně uzavřená, proto plastovou nádobu nechte pootevřenou nebo ji překryjte prodyšnou látkou. Na dno nádoby nasypte asi tří až pěticentimetrovou vrstvu popela. Na ni opatrně naskládejte rajčata, ideálně stopkou nahoru, a dbejte na to, aby mezi nimi byly mezery. Poté plody kompletně zasypte popelem a pokračujte ve vrstvení, dokud nenaplníte celou nádobu. Poslední vrstva musí být opět popel, který všechna rajčata důkladně zakryje. Nádobu uložte na chladné, suché a tmavé místo, kde se teplota pohybuje ideálně mezi 10 a 16 °C. Nezapomeňte rajčata jednou za dva až čtyři týdny zkontrolovat. Pokud by popel navlhl, je třeba ho vyměnit za nový. Při správném postupu vám takto uskladněná rajčata mohou vydržet čerstvá i několik měsíců.