Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Okurkový salát podle ČSN býval a zůstává jedním z nejoblíbenějších: Recept, který musíte zkusit

Zastesklo se vám po okurkovém salátu, který si pamatujete ze školních jídelen a restaurací let minulých? Zkuste ho připravit podle bývalých Československých státních norem, kde měl přesně stanovené množství okurek, zálivky i cukru.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 2. 09. 2025

Typický okurkový salát podle původních Československých norem patřil a stále patří k nejoblíbenějším. Je přímo skvělým doplňkem smaženého či pečeného masa i dalších jídel. Jde navíc o jednoduchou možnost, jak zpracovat salátovou okurku, která je velmi výživná a zároveň také dietní. Půl šálku nakrájené okurky obsahuje pouze osm kalorií. Čerstvé okurky mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Obsahují například beta-karoten, důležitý antioxidant, chránící náš organismus před působením škodlivých volných radikálů. Další látky v okurce, lignany, pomáhají předcházet onemocněním jako je osteoporóza, srdeční choroby a některé druhy rakoviny. Vitamín K podporuje zdraví kostí a zlepšuje vstřebávání vápníku. Vědci se navíc domnívají, že okurky díky látkám, které obsahují, mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi nebo zabránit jejímu zvyšování. Okurka navíc obsahuje hodně vody, takže skvěle osvěží i pomáhá doplňovat tekutiny.

Mohlo by se vám líbit

Oblíbené jídlo s překvapivou historií: Právě teď je nejlepší čas pustit si do kuchyně šopský salát

Období, kdy dozrávají i domácí rajčaty a papriky, je ideální pro přípravu toho nejlepšího a zdravím nabitého šopského salátu. Původ má v Bulharsku, ale jeho obliba se rychle rozšířila i do dalších zemí. Recept je snadný a rychlý.
marianne.cz

Co byla jídla podle ČSN a proč jsou dodnes oblíbená?

Potravinářské normy 1964–1992 obsahovaly přesné recepty, které se používaly například ve školních jídelnách, závodních kantýnách a dalších stravovacích zařízeních. „Tzv. Československé státní normy (ČSN) se týkaly od roku 1964 výrobců potravin v Československé republice. V roce 1992 byla jejich platnost zrušena. Od konce roku 1997 začaly vznikat tzv. komoditní vyhlášky, které se týkaly vždy určité skupiny potravin, tedy „komodit“, a pro ně znovu stanovily požadavky např. na výrobu, fyzikální parametry, složení, označování a skladování,“ uvádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Každý recept v původních ČSN měl daný postup, množství surovin, velikost porce i způsob, jak by měl být pokrm naservírován. Důvodem bylo především standardizovat hromadné stravování co se týče obsahu živin v jídlech i hospodárnosti. Podle těchto norem se ještě v mnoha jídelnách vaří, a to zejména kvůli jejich praktičnosti. Recepty jsou přesně stanovené, mají zaručenou výživovou hodnotu a zároveň jsou ekonomické. Navíc nejeden z pokrmů je stále oblíbený napříč generacemi.  

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Když zavoní tradiční bramboráky, málokdo odolá

Cmunda, vošouch, bác nebo třeba krompelák. Řeč je pořád o tom samém: o bramboráku. O česnekem a majoránkou vonící, rychlé, levné, a především neodolatelné smažené placce ze strouhaných brambor. Vytvořené například podle dnešního receptu.
marianne.cz

Recept na okurkový salát podle ČSN

Seznam potřebných surovin

  • 1,5 kg okurek (odpad se počítá asi 300 g)
  • 20 g soli
  • 20 g octa
  • 20 g vody
  • 30 g cukru krupice
  • 1 g mletého pepře

Jak na to:

Opláchnuté salátové okurky oloupeme a nastrouháme na tenké plátky. Okurky osolíme, přidáme ocet zředěný vodou, cukr, mletý pepř a salát promícháme. Okurkový salát podáváme ve skleněné misce nebo na talířku jako doplněk k různým masitým i bezmasým pokrmům.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×