Co byla jídla podle ČSN a proč jsou dodnes oblíbená?
Potravinářské normy 1964–1992 obsahovaly přesné recepty, které se používaly například ve školních jídelnách, závodních kantýnách a dalších stravovacích zařízeních. „Tzv. Československé státní normy (ČSN) se týkaly od roku 1964 výrobců potravin v Československé republice. V roce 1992 byla jejich platnost zrušena. Od konce roku 1997 začaly vznikat tzv. komoditní vyhlášky, které se týkaly vždy určité skupiny potravin, tedy „komodit“, a pro ně znovu stanovily požadavky např. na výrobu, fyzikální parametry, složení, označování a skladování,“ uvádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Každý recept v původních ČSN měl daný postup, množství surovin, velikost porce i způsob, jak by měl být pokrm naservírován. Důvodem bylo především standardizovat hromadné stravování co se týče obsahu živin v jídlech i hospodárnosti. Podle těchto norem se ještě v mnoha jídelnách vaří, a to zejména kvůli jejich praktičnosti. Recepty jsou přesně stanovené, mají zaručenou výživovou hodnotu a zároveň jsou ekonomické. Navíc nejeden z pokrmů je stále oblíbený napříč generacemi.