Nebojte se přidat česnek, zázvor, chilli, bobkový list nebo kmín. Výborná je kombinace mrkve s křenem, řepy s jablkem či červené papriky s česnekem. Fermentace dává prostor fantazii, a tak si můžete vytvořit vlastní signaturní směs.
Nezapomínejte na pečlivý úklid
Čepele krouhače omyjte ihned po použití, aby zbytky zeleniny nezaschly. Pozornost věnujte i péči o dřevěné části. „Výrobky ze dřeva nikdy nedávejte do myčky. Stačí je opláchnout vlažnou vodou a nechat důkladně oschnout, díky tomu totiž vydrží dlouhá léta. Čas od času je ošetřete přírodním olejem, třeba olivovým,“ doporučuje Tomáš Izaiáš z ČistéDřevo.cz. „Při pravidelné péči má dřevo hladký povrch, méně se škrábe a bakterie na něm příliš neulpívají,“ doplňuje. Pozor také na časté chyby, které lidé při kvašení dělají. Nedávejte příliš málo nebo příliš hodně soli, zalijte zeleninu dostatkem láku. Nesmí nic koukat nad hladinu. Pozor také na příliš utažené víčko, protože tlak z kvašení by mohl poškodit sklenici a myslete i na správnou tepotu, protože velké teplo zeleninu příliš změkčí a chlad zase kvašení výrazně zpomalí. Domácí kvašení je levné, ekologické a překvapivě jednoduché. Stačí trocha trpělivosti a získáte sklenice plné probiotik, vitamínů a chuti, které podpoří imunitu a zpestří každodenní jídelníček.
Zdroj: cistedrevo.cz