Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

Přestaňte vyhazovat zvadlé bylinky: Stačí sklenice vody, olivový olej nebo mraznička a jejich svěžest prodloužíte o měsíce

Máte zahradu plnou čerstvých bylinek a přemýšlíte, jak si jejich chuť a vůni užít co nejdéle? Existuje několik osvědčených způsobů, jak jejich svěžest prodloužit o dny, týdny, nebo dokonce měsíce a využít je naplno během sezóny i mimo ni.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 10. 09. 2025

Pro krátkodobé uchování se skvěle hodí jednoduchý trik se sklenicí vody, který funguje hlavně u bylinek s měkkými stonky, jako je petržel, koriandr, kopr nebo bazalka. Stačí zastřihnout konce stonků, odstranit povadlé listy a vložit je do sklenice s přibližně dvěma centimetry vody. Aby neosychaly, můžete sklenici volně přikrýt plastovým sáčkem a umístit do lednice. Výjimkou je bazalka, která chlad nesnáší dobře, té bude lépe na kuchyňské lince. Nezapomeňte vodu každé dva až tři dny měnit. Pokud jsou bylinky na sklenici příliš krátké, zabalte je do lehce navlhčené papírové utěrky, vložte do uzavíratelného sáčku a uložte do lednice. Takto vám vydrží čerstvé zhruba dva až pět dní. Životnost některých druhů, jako je šalvěj, oregano nebo tymián, můžete prodloužit až na tři týdny, když jejich čisté listy zalijete v uzavíratelné nádobě olivovým olejem a uložíte do chladu.

Info ikona
Jak uchovat bylinky déle čerstvé
Mohlo by se vám líbit

Bylinková lékárna: Zázrak ze zahrady, který posílí imunitu a ochrání před podzimními virózami

Když se ochladí a tělo volá po posile, nemusíte hned do lékárny. Vaše zahrada i okolní mez mohou být přírodní lékárnou. Stačí vědět, po čem sáhnout, jak to správně nasušit a jak z toho v hrnku nebo sklenici vytěžit maximum pro imunitní systém.
marianne.cz

Mražení a sušení: Konzervace na dlouhé měsíce

Jednoduchým způsobem, jak si chuť bylinek uchovat na několik měsíců, je mražení. Bylinky jemně nasekejte, naplňte jimi tvořítka na led, zalijte vodou či olivovým olejem a dejte zmrazit. Takto připravené kostky můžete přidávat přímo do vaření. Tradiční a osvědčenou metodou je sušení na vzduchu. Svazky bylinek jednoduše zavěste vzhůru nohama na suché, tmavé a dobře větrané místo (kdo má doma sušičku, může využít i tu). Jakmile jsou po několika dnech křehké a snadno se drolí, je čas je uskladnit do vzduchotěsných nádob. Pro zachování co nejintenzivnějšího aroma je skladujte v celých listech a rozdrťte až těsně před použitím. Tato metoda se skvěle hodí například pro šalvěj, oregano, mátu nebo meduňku.

Než bylinky uskladníte

Nejlepší čas pro sklizeň je ráno, kdy mají bylinky nejvíce esenciálních olejů a jejich aroma je nejsilnější. Ideální je sbírat je ještě před rozkvětem. Po sklizni bylinky opatrně omyjte ve studené vodě a šetrně osušte, například v odstředivce na salát nebo papírovou utěrkou. Přílišná vlhkost totiž urychluje jejich zkázu, proto je důležité, aby byly před uskladněním co nejsušší.

Info ikona
Jak uchovat bylinky déle čerstvé

Časté chyby při skladování

Abyste se vyhnuli zklamání, dejte si pozor na několik častých chyb. Nikdy neukládejte neomyté bylinky, protože nečistoty a mikroorganismy urychlují hnilobu. Stejně tak škodí přemíra vlhkosti během skladování, která vede k plísním. A pamatujte, že bazalka do lednice nepatří. Nízká teplota způsobí, že zčerná a ztratí svou typickou chuť. Místo toho ji nechte stát ve sklenici s vodou na kuchyňské lince mimo přímé slunce. Pokud si chcete vychutnat vůni a čerstvost bylinek déle než jen pár dní, potřebují správnou péči. Zkuste to. 

Mohlo by se vám líbit

Babiččino tajemství s bylinkami udrží prádlo voňavé: Zapomeňte na drahé aviváže

Kdo by si nepřál, aby jeho prádlo vonělo čistotou ještě dlouho po vyprání? Cesta k dlouhotrvající vůni nevede jen přes drahé aviváže. Stačí zkombinovat pár moderních triků s osvědčenou moudrostí našich babiček a výsledek vás mile překvapí. Přinášíme vám ucelený přehled tipů, které zaručeně fungují.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×