Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Česneková pasta: Síla čerstvého česneku uchovaná ve skleničce

Většina z nás skladuje česnek klasickým způsobem, tedy v palicích. Jde to ale i v podobě pasty, která v sobě uchovává sílu čerstvého česneku.

Jana Bitalová | 7. 09. 2024

Česnek lidé používají už po tisíciletí, a to nejen pro jeho výraznou chuť, ale také s ohledem k jeho pozitivním účinkům na zdraví. Dokonce je považován za superpotravinu, protože obsahuje řadu důležitých živin a bioaktivních látek. Díky tomu má antibakteriální a antivirové účinky, pozitivní vliv na zdraví srdce a cév, antioxidační účinky, protizánětlivé vlastnosti a podpora trávení.

V kuchyni se přitom jako ingredience hodí do mnoha pokrmů, ať už to jsou polévky, dresingy, marinády, omáčky nebo jde o pečení a vaření masa i přípravu bezmasých jídel.

Mohlo by se vám líbit

Černý česnek není odrůda, ale fermentovaná podoba bílého, která prospívá zdraví. Může se hodit i do vašeho jídelníčku?

Vypadá zvláštně, chutná i voní jinak než běžný česnek, a přesto s ním má mnoho společného. Je to totiž právě odrůda, kterou známe z kuchyně, ale po speciální úpravě. Díky ní má řadu výhod pro naše zdraví.
marianne.cz

Vyzkoušejte česnekovou pastu

Abychom uchovali co nejvíc síly čerstvého česneku, zkuste z něj připravit pastu, která vydrží až dva roky. Navíc vám budou stačit pouze dvě ingredience: čerstvý česnek a extra panenský olivový olej.

Česnek očistíte a rozdělíte na jednotlivé stroužky, které pak rozmixujete. Přidáte olivový olej v množství, aby vznikla pasta –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ buď ho budete přilévat postupně, nebo se řídit tímto poměrem: 500 g česneku + 150 ml oleje.

Pak naplníte skleničky pastou a zalijete povrch olivovým olejem. Nechte ale mezi hladinou a víčkem prostor cca 3 cm, a to zvlášť v případě, že budete pastu skladovat delší dobu. Může totiž bobtnat, tak ať má dost prostoru. Neotevřené sklenice uchovávejte v chladu a temnu, otevřené v lednici.

Tip na závěr: Použijte skleničky s malým objemem, pasta je silná a při vaření vám jí stačí cca čajová lžička, tak ať nemáte v lednici dlouho rozdělanou velkou sklenici.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Přikrmování lesní zvěře má jasná pravidla: Bez jejich respektování je lepší neplést se myslivcům do práce

Přikrmování lesní zvěře má jasná pravidla: Bez jejich respektování je lepší neplést se myslivcům do práce

Dobrý nápad
Dost vypečený nápoj, co vás zahřeje až po konečky prstů

Dost vypečený nápoj, co vás zahřeje až po konečky prstů

Dobrý nápad
Zima bez stresu: Rituály, které připomenou vůně z dětství a vrátí vytoužený klid

Zima bez stresu: Rituály, které připomenou vůně z dětství a vrátí vytoužený klid

Dobrý nápad
Dopřejte si v interiéru zdravější vzduch: Věřte síle rostlin, se svíčkami opatrně, fontánku zvládnete i vyrobit

Dopřejte si v interiéru zdravější vzduch: Věřte síle rostlin, se svíčkami opatrně, fontánku zvládnete i vyrobit

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 999 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit